רוצים זעפרן? כן, התבלין היקר (מאוד) הזה, שכולם מדברים עליו. תתחילו לגדל לבד.
תיראו מופתעים. אפשר וכדאי לגדל זעפרן לבד בגינת המאכל הביתית שלכם/ן וכך תוכלו להפוך לבעלים גאים של גינת זעפרן משלכם,ן.
מדובר כמובן בתבלין הכל כך יקר הזה, שרובנו מחזיקים ממנו אולי גרם בודד בבית, ורק אחרי שביקשנו ממישהי שנסעה למרוקו שתקנה לנו בשוק.
אז החלטנו להתחכם כמו ישראלים טובים ולגדל לבד ערוגת זעפרן אצלנו בגינה הביתית.
נעה אוהבת לבשל עם תבלינים אקזוטיים, וחשבנו לנסות ולהשתמש פעם אחת בזעפרן שנגדל לבד בגינה הפרטית שלנו בצפון.
גלשנו לאתר של משתלת יודפת, והזמנו חבילת פקעות שהגיעה אחרי מספר ימים באריזה יפה ומרשרשת.
התמונות בפוסט הזה צולמו כולן אצלנו בגינה, בערוגת הזעפרן שלנו, הגדלה לה בנחת כבר מעל ל-3 שנים ומניבה בכל שנה כמות יפה של התבלין המופלא הזה.
קצת על הזעפרן, אבל ממש קצת כי אפשר לקרוא עליו כמעט בכל מקום.
הוא נקרא בעברית גם "כרכום תרבותי", שייך למשפחת האירוסיים, והוא 'גיאופיט', כלומר - יש לו פקעת הנמצאת בתוך הקרקע המכילה את חומרי ההזנה ומערכת השורשים שלו, וממנה צומח הפרח הסגול והמרהיב ביופיו.
התבלין המפורסם "זעפרן", מופק מצלקות הפרח (האיבר הנקבי שבמרכזו) שלמרבה הצער, יש רק שלוש כאלו בכל פרח בוגר.
שתילה ואופן הגידול:
את הזעפרן אנו שותלים באדמה תחוחה ומנוקזת היטב בסביבות חודש ספטמבר, ואוספים ממנו את התבלין בחורף בחודשים נובמבר-דצמבר. לעיתים, הפריחה תופיע מאוחר יותר, כתלות בעונת הגשמים ותתרחש רק בסוף החורף, סביב פברואר-מרץ.
אין צורך להשקות אותו, ועונת הגשמים מיטיבה עימו מאוד, אבל רק עד לשלב הפריחה.
אם תקפידו על ערוגה נקייה ומנוקזת, משנה לשנה יופיעו עוד ועוד פרחים.
כאשר הזעפרן פורח אתם צריכים להזדרז מאוד, כי יש רק מספר ימים בודדים ולעיתים, תלוי במזג-האויר, אפילו רק כמה שעות כדי לאסוף את הצלקות מהפרח לפני שייסגר וייפול.
פריחת הערוגה כולה נמשכת בערך כשבועיים, לעיתים פחות, תלוי כמה פקעות שתלתם, וישנו רק מופע פריחה אחד בשנה.
ככה זה, הזעפרן בהחלט מצדיק את המחיר...
איך אוספים את תבלין הזעפרן?
למזלנו, הצלקות הן אדומות ובולטות יחסית (ראו בתמונה), ויש להצטייד בפינצטה - לא פחות - כדי לאסוף אותן בזהירות רבה.
היזהרו שלא לשבור את הפרח העדין ואת ניצני הפריחה החדשים המופיעים לידו.
עבדו לאט ובזהירות רבה, מבלי להדק את הקרקע בה מצויות פקעות הזעפרן הגדלות לאיטן.
לאחר שתלשנו בזהירות את הצלקת האדומה (שימו לב לא לתלוש את איברי הפרח האחרים), נניח בזהירות את התבלין היקר בקופסה קטנה עם מכסה, על מנת שנוכל לשמור על הטריות, עד לשימוש.
המהדרין שבינינו ימשיכו ויבצעו ייבוש מבוקר כפי שעושים המגדלים הגדולים בעולם.
אבל מניסיון אישי, פשוט שימו את התבלין בתוך סיר של אורז או כל תבשיל אחר שמתחשק לכם, ותרגישו לרגע כמו בארוחת מלכים אמיתית.
ועכשיו אתם מגדלי זעפרן אמיתיים. פשוט, נכון?
Comments