מדריך לגידול ירקות במרפסת הפרטית שלך.
אם אין לך שטח לגינה זה לא אומר שצריך להתבונן בקנאה במי שיש לו ערוגת ירקות או בזה שמתגאה ב-"farm to table" ומצטלם ליד המרווה והכרישה שלו לאיזה בלוג.
גידול ירקות במרפסת הפרטית הוא פתרון נהדר למי שאין לו חצר רחבה או שטח לגינה. כל אחד ואחת יכול/ה, והיתרון הגדול הוא - שאין עונה שאיננה מתאימה - הכל הולך.
מאז ה-7 לאוקטובר, גיליתי את רזי הגידול במרפסת, במקומות שבהם לא היה לי שטח מספיק גדול לגינת ירק ולערוגות אדמה.
הפתרון של אדניות ועציצים, הוא נפלא ומתאים במיוחד לשטחים קטנים, מבלי לאבד את חדוות הגידול ואת התנובה מכל צמח.
איך מתחילים? וכמה מקום צריך?
כדי ליצור את גן הירק המיניאטורי הפרטי שלך, לא צריך יותר כמה אביזרים בסיסיים ושטח קטן במרפסת.
ראשית, כדאי להחליט מה רוצים לגדל, מכיוון שכל דבר יכול לגדול בשטח קטן ובתנאי שיהיו לו תנאים נאותים (קרקע, דשן, אוויר נקי וקרני שמש).
אני ממליץ לחלק את האדניות לכמה סוגי גידול -
ירקות עונה - באביב המתאימים ביותר יכולים להיות מלפפונים, עגבניות, קישואים, פלפלים וכו׳.
ירוקים - ניתן לגדלם כל השנה, אבל אני בדרך כלל מעדיף פטרוזיליה, כוסברה (בשביל החריימה כמובן), בזיליקום ותבלינים.
ירקות שורש או בעלי גבעול - לפי החלטתכם, או סלק, או תירס או במיה (שימו לב למקום..), באמת מה שמתחשק.
המסר המרכזי, אם עוד לא שמתם לב מתחילת הפוסט, הוא - הכל הולך. לא צריך ערוגת גינה כדי לגדל את הירקות שלכם.
עכשיו, בואו נראה איך עושים את זה בקלות.
ראשית, נבחר אדנית בנפח בינוני-גדול, עם מגש תחתון לאיסוף המים. נוודא שיש לאדנית חורי ניקוז פתוחים (לפחות 6-8 חורים). אם האדנית ישנה ומלוכלכת, תמיד כדאי לנקותה בזרם מים משאריות של זרעי עשבים ומזיקים למיניהם שהתיישבו בפנים (למשל נמלים..).
בתוך הערוגה, נערבב אדמת שתילה רגילה (אני משתמש בדרך כלל בבנטל-11 של מרום גולן), ביחד עם קומפוסט, ביחס של 1:4, כלומר - על כל חופן קומפוסט נשים 4 חופנים של אדמת שתילה.
נוסיף 2-3 כפות מרק של דשן בשחרור איטי (למשל אוסמוקוט), ונערבב היטב עם הידיים עד לקבלת תערובת אחידה.
הנייר החום בתחתית התמונה הוא תוספת שלי, נייר אריזה, שאינו חובה, אך מסייע בשמירה על לחות המצע ובמניעת חלחול הקרקע דרך חורי הניקוז (ניתן לשים גם אבני טוף או חצץ כחלופה - הכל תלוי במה שיש לכם באותו הרגע במחסן הגינה).
שאלה: מדוע להוסיף קומפוסט?
התשובה: הקומפוסט מטייב את הקרקע, מוסיף מינרלים וחומר אורגני חיוני ומשנה לטובה את הרכב המצע, כך שתאחיזת המים (היכולת של הקרקע לאחוז במים) בו משתפרת לאין שיעור לעומת אדמת שתילה רגילה ללא תוספות. כמו כן, לאחר תקופה, הקרקע נותרת לחה ואחידה, ואינה הופכת לגוש קשה שאינו סופח מים (תופעה מוכרת בעציצים ישנים).
עתה, נרווה את המצע עם מזלף או בצינור, עד שיופיעו מים בתחתית האדנית. שלב זה חשוב במיוחד על מנת לשטוף את המצע ממלחים ולהביא אותו לרווייה, שתאפשר קליטה טובה של השתילים.
גם אם לאחר מכן נזרע, שלב זה חשוב בטרם נשקה שוב, על מנת שלא נציף את תלם הזרעים ונזיז אותם ממקומם.
וזהו - עכשיו כל שנותר לנו הוא לשתול את הירקות שקנינו במשתלה או שייצרנו בעצמנו במגש הנבטה.
נעשה חור שתילה במרווח סביר אחד מהשני (כ-15 עד 20 ס״מ במקרה של מלפפון או עגבניה), ונשתול בזהירות. לאחר מכן נשקה להרוויה נוספת בסמוך לבית השורשים.
כמה להשקות? או, איך לוודא שהאדנית לא תתייבש לנו לאחר מספר ימים.
אז ככה. לאדניות יש תכונה של התייבשות בשל האידוי המוגבר מצידי הכלי. אם תניחו אותה באיזור שחציו מוצל, תוכלו להשקות אחת לכמה ימים מבלי לדאוג לכמילת הצמחים.
בתקופה הזו בשנה, לקראת חודש יוני, אני ממליץ למקם את האדניות באיזור של ׳חצי-צל׳, או אפילו צל מלא. אל דאגה - הצמחים יתפתחו כהלכה, בשל הקרינה המגיעה אליהם מכל כיוון.
השמש הישראלית היא חזקה ומזג האויר הופך במהירות לקשה וחסר רחמים עבור הירקות.
דרך אגב, אם היינו מגדלים עכשיו בערוגה בגינה - ההמלצה היתה זהה, לשים רשת צל של 60 אחוז (כן, זו לא טעות) מעל הצמחים. עד לפני זמן מה היה נהוג להשתמש ברשת של 30 אחוז, אך מחקרים עדכניים הראו כי רשת של 60 אחוז משפרת את היבול ושומרת על משק המים בצורה אפקטיבית יותר. נסו ותראו.
במידה ויש לכם מחשב השקייה במרפסת - זה הרבה יותר קל. חברו צינור 8 מ״מ (הוא בד״כ בצבע חום) עם טפטפות נעץ, ושימו ליד כל ירק ובכל אדנית טפטפת של 1 ליטר לשעה. כוונו את המחשב להשקייה של חצי שעה ביום, ובדקו את המצע ואת הנקז בתחתית. אם צריך יותר - תוסיפו בכל פעם 15 דקות, ואם פחות, אז בהתאם.
זכרו - שתיל ירקות צריך בשבוע הראשון שלו לפחות ליטר מים ליום.
לסיכום, אחרי שמחזור הגידול של הירק מסתיים, כל שנותר לנו הוא להחליף את השתילים או הזרעים בסוג אחר (השתדלו שלא לגדל את אותו הירק באותה אדנית פעם אחר פעם - על כך בפוסט אחר).
זהו, פשוט נכון?
עכשיו, נסו ותהנו מירקות נפלאים, אצלכם במרפסת הפרטית.
Comentários