המדריך השלם לגידול שורש כורכום בגינת הירק הביתית.
שורש כורכום הוא אחד הגידולים המשתלמים והקלים ביותר בגינת הירקות שלנו.
רובנו מכירים את הכורכום מהמטבח, זה התבלין הצהוב-כתום הריחני שאי אפשר בלעדיו ברוב המאכלים המוכרים לנו.
אבל לא רבים מכירים את צמח הכורכום, זה שמתחתיו צומח בשקט השורש ממנו מפיקים את התבלין.
קצת רקע -
הכורכום הוא צמח רב שנתי, השייך למשפחת הזנגביל ומוצאו מהודו, הוא אחד מצמחי התבלין והמרפא המוכרים ביותר.
צמח כורכום בוגר יכול להגיע לגובה מרשים של 1-2 מטרים והוא תוספת מבורכת בכל גינת ירקות ביתית.
השורש הוא קנה מעובה בצורת פקעת, המתפתחת מתחת לצמח ירוק עלים עם פריחה מרהיבה, הפורצת החוצה סביב חודשי הקיץ.
לאחר מכן, הצמח הולך ומתייבש ונובל, עד נשירת העלים עם תחילת החורף (סביב אוקטובר-נובמבר).
השורש נשאר באדמה ונכנס לתרדמה, עד האביב הבא, בו ילבלב הצמח מחדש בעזרת ניצני צמיחה שיפרצו החוצה מהאדמה הלחה.
את הכורכום ניתן להרבות באמצעות חלקי הפקעת, המתפתחים משנה לשנה ומהם עושים את תבלין הכורכום המוכר לנו.
איך מגדלים כורכום בגינה?
כדי לגדל כורכום אנו צריכים בסך הכל חתיכה קטנה של שורש, מגינה של חברים שיש להם כורכום אך אפשר בהחלט גם כזה שקנינו בחנות (עדיף חנות טבע המוכרת ירקות אורגניים וטריים).
את השורש שהוציא ניצני צמיחה נשתול בתקופת האביב, בחודשים אפריל-מאי, בעומק של 5 ס״מ באדמה מתוחחת היטב ובאיזור עם חצי-צל.
חשוב להוסיף מעט קומפוסט מאיכות טובה לקרקע בה נשתול את השורש.
נתקין השקייה עם טפטפת ליד השורש, ונשקה אך לא בכמות רבה מידי (אפשר מידי כמה ימים, חשוב לשמור על קרקע לחה בלבד).
אם שתלנו שורש שיש לו כבר ניצני צמיחה, נראה כעבור כמה שבועות נביטה של הצמח מתוך האדמה, אך יעברו מספר חודשים עד שיתבסס ויהפוך לצמח מרשים וחזק.
הכורכום פורח בקיץ, לקראת ספטמבר, ופריחתו מרהיבה ונראית למרחוק. הפרח לבן ובעל אבקנים צהובים, ומופיע באשכול אנכי מרובה פרחים במרכז הצמח. הפריחה אינה נמשכת זמן רב והפרחים מתחלפים בהתאם לקומת האשכול.
עלי הכורכום ירוקים ומרשימים, בעלי צבע חזק.
גידול כורכום בעציץ או אדנית זהה לגידולו בגינה. יש להקפיד על ניקוז טוב של הכלי למניעת ריקבון הפקעת.
קציר הכורכום -
השורש מוכן רק לאחר שהצמח התייבש כולו - בדרך כלל 8-10 חודשים לאחר השתילה. אך זכרו, מדובר בצמח רב-שנתי ולכן ניתן להמשיך וליהנות ממנו עוד שנים רבות.
לאחר התייבשות העלים, ניתן לחפור מעט בצידי הצמח ולהפריד בעדינות את כמות פקעות השורש שאנו צריכים.
הקפידו להשאיר את בית השורשים שלם כדי שפקעות נוספות ימשיכו להיווצר באדמה - כסו היטב לאחר שקטפתם.
בחורף, השורש בתרדמה ואין צורך להשקות.
את הפקעות שטפו היטב, קלפו והשתמשו בהתאם לצורך - כתשו לאבקת תבלין או השתמשו ישירות במטבח.
Comments