המדריך השלם לגידול קולורבי - בן הדוד החביב והטעים של משפחת הכרוביים.

עם פרוס השנה החדשה עלינו לטובה, כדאי להחזיר לתודעה את הקולורבי. ספק ירק ספק גבעול מעובה, בעל נוכחות מרשימה וטעם מופלא, עדין ובעל ארומה של שורש אדמה עם מתקתקות מסויימת.
לפי ההגדרה המילונית, הקולורבי הוא בכלל "על-פסיג", שם מוזר לגנן החובב.. כלומר, גבעול מעובה הנוצר בבסיס העלים. זאת בניגוד כמובן לצנון, ללפת או לסלק, שהם שורשים.
.
הקולורבי אינו מפונק ויגדל בכל סוג קרקע הקיימת בישראל. גידלתי אותו בשפע באדמת הלס של הנגב וגם באדמה קלה יחסית של הצפון, באיזור עמק החולה. בכולן התוצאות היו מרשימות עם תנובה גבוהה וירק בעל טעם מעולה.

הקולורבי היה כבר מההתחלה אורח רצוי מאוד בגינותיי. הוא נחשב לשתיל חזק יחסית ובעל צימוח מרשים, המתפתח במהירות.
אני מעדיף לשתול את הקולורבי מאשר לזרוע אותו, שכן זמן הגידול קצר יותר (ראו נתונים בהמשך), ואחוז ההישרדות של הצמחים גבוה יותר.
בדרך כלל אשתול כמות שווה של קולורבי ירוק וקולורבי סגול, הדומים במבנה וגם בטעם, ומעניקים לגינה מראה מלבב וצבעוני עד מאוד. גידולם זהה, ושניהם מגיעים למימדים דומים עם הבשלתם. הזן הירוק יכול להגיע למימדים מרשימים אם שוכחים אותו בגינה, אולם אז הוא כבר יהיה מעוצה ולא יתאים למאכל.

איך מגדלים קולורבי?
כמו בגידולים רבים אחרים, אני מעדיף לשתול בשעות הבוקר המוקדמות והקרירות או בשעות אחר-הצהרים המאוחרות. שעות החום והקרינה אינן מיטיבות עם שתילים צעירים באופן כללי, והדבר עלול לפגוע בסיכויי הישרדותם.
נכין את הערוגה מראש, ננקה אותה משאריות גידולים קודמים, נוסיף קומפוסט בכמות של 5 ליטר למטר מרובע (הקולורבי אינו זקוק לדישון רב), ונצניע את הקומפוסט בקרקע בצורה אחידה.
לאחר מכן, נפרוס צינורות טפטוף לאורך הערוגה, ונוודא כי הקרקע מספיק רטובה לקראת השתילה.
על מנת לטייב את הקרקע, אני נוהג להוסיף הומיגרין (של דשן הצפון) שהינו תוסף לטיוב הקרקע ושיפור קליטת המינרלים החיוניים לצמח.
לאחר שסיימנו להכין את הערוגה, נשתול את השתילים הצעירים שהבאנו מהמשתלה הקרובה או שהנבטנו לבד.
השתילה היא פעילות נפלאה עבור הילדים הצעירים והבוגרים כאחד, ואין כמוה כדי לחבר לעבודת האדמה ועיבוד הקרקע, תוך ליווי מתמיד של צמיחת הירקות והבשלתם, הישר מן הגינה אל הצלחת.

השקיה
ההשקייה המועדפת לגידול קולורבי היא טפטוף מידי 3-5 ימים בעונת החורף ומידי 1-2 ימים בעונות החמות, בהתאם לסוג הקרקע ולתגובת הצמחים. קולורבי אוהב קרקע לחה ומגיב בהתאם באופן הגדילה המואץ.
לאחר השתילה כוונו את מחשב ההשקייה לכמות של ליטר אחד ליום לצמח בודד, ולאחר הקליטה - כאשר הצמח מזדקף, מוריק, ומוציא עלה חדש - הפחיתו את הכמות ל-0.5 ליטר ליום ושמרו על הכמות הרצויה בהתאם לתנאי מזג האויר וסוג הקרקע.

משך הגידול - מתי אפשר לקטוף?
בקיץ - בערוגת אדמה פתוחה, יעברו כ-50 ימים למן השתילה ועד אסיף הירק (למי שזרע, הוסיפו שבועיים עד האסיף).
בסתיו - בערוגה פתוחה כ-60 יום, ובחורף עד 70 יום מהשתילה ועד האסיף.
הקולורבי יהיה מוכן כאשר יגיע לקוטר של 10 ס"מ לפחות, אך לא יותר מכך בדרך כלל.
שימו לב שלא לאחר לאסןף את הקולורבי הבשל, כדי שלא יהפוך למעוצה וטעמו יאבד.
מחלות ומזיקים
הקולורבי בערוגת גן הירק הביתית יהיה בדרך כלל עמיד, כיוון שהוא חלק מגינה אורגנית בה מתקיימת יציבות בין החרקים המזיקים למועילים, עם זאת לעיתים יופיעו מחלות עלים שונות, כגון כשותית או חלפת, העלולות לפגוע בעלי הצמח. אך אם נשמור על ערוגה מאווררת ולא צפופה מידי, הסיכוי להופעתן הוא קלוש.
לקולורבי מעריצים נוספים מלבדנו, והם המזיקים האופייניים לצמח זה ולכרוביים בכלל - עש הכרוב (עש גב היהלום), זחל הפרודניה, תריפס הטבק העקשני, כנימות עלה וכמובן כנימת עש הטבק, שאינה נעדרת מאף גינת ירק בישראל.
המניעה היעילה ביותר היא על ידי כיסוי הערוגה ברשת מש-50 צפופה למניעת חדירת המזיקים.
Comments