כל מה שצריך לדעת כדי לטפח קרקע פוריה ולשמור עליה בגינתך האורגנית, כדי להבטיח יבולים בריאים ומשגשגים לאורך זמן.
כותב המאמר: אייל קדושים, האגרונום הראשי של חברת ״דשן הצפון״, אוהב קרקע, מתמחה בהזנת הצמח ופוריות הקרקע.
אייל הוא קודם כל חבר. וכן, הוא אגרונום מומחה, מוזיקאי בחסד עליון, איש טבע וציפורים ואיש משפחה מסור.
שנינו גדלנו בקיבוצים שכנים בעוטף עזה, שנינו נדדנו לצפון הרחוק והתמקמנו באותו קיבוץ מקסים, ושנינו גם חווינו, כבני העוטף, כל אחד מהזווית של משפחתו, את ה-7 באוקטובר הנורא.
ביקשתי מאייל לכתוב מאמר לבלוג, והוא בחר בפוריות הקרקע, תחום שהוא מתמחה בו ועוסק בו ביום-יום.
אני אוהב מאוד את הנושא הזה, שמסמל יותר מכל את הייחודיות של האדמה עליה אנו מגדלים את מזוננו, המורכבות שלה והאיזון העדין, ממש כמו בחיים עצמם, בין ההצלחה לבין ההרס והיכולת להצמיח חיים בכל פעם מחדש.
פוריות הקרקע
אדמה פורייה היא הבסיס לכל גינה משגשגת.
הקרקע אינה רק תווך פיזי שבו גדלים הצמחים. זוהי מערכת אקולוגית חיה ודינמית אשר מתקיימים בה חיים רבים ותהליכים ביולוגים המשפיעים רבות על בריאות וחיוניות הצמח.
הבטחת פוריות הקרקע היא המפתח לגינון מוצלח ובר קיימא.
לקרקע מרכיבים שונים כגון חול, סילט וחרסית המקנים לה את התכונות הפיזיקליות, ומים, אוויר וחומר אורגני המאפשרים את התנאים ליצור חיים רבים ומגוונים בקרקע (בעיקר מיקרואורגניזמים האחראים על יצירתה וחידושה).
איזון נכון בין המרכיבים הוא הבסיס ליצירת קרקע פורייה ומתחדשת, גם תוך כדי גידול חקלאי בכל קנה מידה שהוא.
החומר האורגני בקרקע
על אף שהחומר האורגני בקרקע מהווה רק 5% +- מכלל מרכיבי הקרקע, חשיבותו רבה מאד והוא מהווה את בסיס האנרגיה עליה מתקיימים החיים בקרקע. הוא מורכב מצמחים ובעלי חיים בשלבים שונים של פירוק, תאים ורקמות של חיידקי קרקע וחומרים שמיקרואורגניזמים בקרקע מסנתזים.
פעילות ביולוגית בסביבת השורש
מיקרואוגניזמים החיים בקרקע כגון חיידקים, פיטריות ועוד מסוגלים לפרק חומר אורגני, פעולה אשר משחררת את יסודות ההזנה ה"כלואים" בו (בפחמן ובחנקן הם משתמשים כמקור אנרגיה וליצור חלבונים) ומעלה את זמינותם לצמח.
בנוסף, חומרים אשר מפרישים מיקרואורגניזמים לקרקע משפרים את יציבות התלכידים ואת התכונות הפיזיקליות של הקרקע (בעיקר יכולת תאחיזת מים ומינרלים).
צמחים ב"תמורה", כנראה מתוך הבנת הצורך אבולוציונית, מפרישים לקרקע פחמימות, חומצות אורגניות והורמונים שונים המשרתים את אותם היצורים וכך מתקיימת מערכת יחסים תומכת בין צמחים למיקרואורגניזמים (חלקם ממש מתחברים אליהם).
ללא חומר אורגני בכמות מספקת בקרקע – לא יתקיימו חיים משגשגים והקרקע תחל בתהליכי שחיקה וגירעון. אדמה פורייה מקדמת צמיחה חזקה של צמחים, יבול גבוה יותר ועמידות משופרת למזיקים, מחלות ועקות סביבתיות.
דרכים לטיפוח ושימור פוריות הקרקע
הוספת חומר אורגני: הוספת קומפוסט באופן קבוע לערוגות הגינה שלך מעשירה את האדמה בחומרים מזינים, משפרת את מבנה הקרקע ותומכת בהתבססות מיקרואורגניזמים מועילים.
חיפוי קרקע: השתמשו בחומרי חיפוי אורגניים כגון קש, עלים או שבבי עץ כדי לשמור על לחות, להפחית שחיקה ולהוסיף חומרים מזינים כשהם מתפרקים.
גידולי כיסוי/שירות - גידולי כיסוי/שירות צמחיים בין הגידולים מסייעים במניעת שחיקה וסחף קרקע, משפרים את מבנה הקרקע ומעשירים את הקרקע בחומר אורגני (צמח מפריש בערך 40% מתוצרת הפוטוסינתזה שלו אל הקרקע בצורת חלבון תוך כדי גדילתו!). אנחנו לא רוצים לראות קרקע חשופה. הביומאסה הצימחית המצטברת על האדמה מתחילה תהליכי פירוק ובנתיים מספקת בידוד קרינה וטמפרטורה משמעותי. דוגמאות לצמחי כיסוי טובים בגינה הם: אפונה, בקיה, תלתן, אספסת.
צמצום פעולות העיבוד: עיבוד מופרז משבש את מבנה הקרקע, שובר את בתי הגידול של אוכלוסיות מיקרואורגניזמים ומוביל לשחיקה ואובדן חומר אורגני בקרקע. יישמו עיבוד מינימלי רק כאשר אין ברירה.
צמצום השימוש בכימיקלים: צמצמו למינימום את השימוש בדשנים ובחומרי הדברה סינתטיים העלולים לפגוע באורגניזמים מועילים בקרקע ולשבש את סביבתם. זכרו שאינכם חקלאים והגינה היא קודם כל לנפש ואין לכם כל הכרח להגיע למיקסום יבולים. קיימים היום תכשירים אורגניים וביולוגיים יעילים מאד ברמת הגינה הביתית. כמובן שיצור עצמאי של קומפוסט (על כל גווניו) היא הדרך המספקת והידידותית ביותר.
השקיה נכונה: שום תהליך שהזכרנו עד כה לא יתקיים ללא מאזן נכון של אוויר ומים. השקיה נכונה היא תנאי הכרחי לקיום חיים בקרקע! בדקו את עצמכם מפעם לפעם. הגיעו לשטח רגע לפני יישום מנת המים הקרובה, חפרו מעט באדמה ונסו להבין:
רטובה – יש לרווח את ההשקיה / להוריד מעט את מנת המים. עודף מים לא פחות גרוע מחוסר!
יבשה – יש לצמצם את המרווח בין ההשקיות / להגדיל את מנת המים.
לחה למחצה – מצויין, תמשיכו כמו שאתם עושים.
*זכרו שהדבר הוא דינמי מכיוון שצריכת המים והאידוי משתנים בין חודשי השנה והשלבים הפנולוגיים (שלבי הגידול) השונים של הצמח.
לסיכום
פוריות הקרקע היא אבן היסוד של גינה מצליחה. על ידי הבנת חשיבותה ואימוץ שיטות משמרות ניתן להבטיח שהגינה שלך תישאר פרודוקטיבית וברת קיימא לשנים הבאות.
בהצלחה!
Comments