המדריך המקוצר (והשלם) לגידול חצילים בבית.
לחצילים יש סטייל מיוחד.
יש להם קסם שכזה שקשה להתעלם ממנו. הצבע הסגול העמוק, הפרי המבריק, הפריחה המרהיבה, העלים הגדולים והמרשימים שנותנים לחציל מראה כמעט מלכותי במרכז גינה.
כמו עם מלפפונים, עגבניות ופלפלים אין באמת גינת ירק ישראלית אמיתית בלי חצילים.
עם זאת, יש הרבה חובבי גינון שחוששים לגדל אותם וסבורים שיש פה איזה סוד נסתר שנוגע בעיקר למועד הקטיף.
ארגיע אתכם כבר בתחילת הפוסט, קל מאוד לגדל חציל. הוא קצת כמו רכב אוטומטי - שמים על ״דרייב״ ופשוט נוסעים. החציל עושה בשבילכם את רוב העבודה, וממתין בסבלנות שתקטפו אותו לסלט חצילים, שקשוקה או סתם לטיגון בשמן בשביל התענוג.
אני מגדל חצילים מגיל 10 אבל רק אחרי הצבא התחלתי באמת לאכול אותם. זה עניין של טעם, כמו כל דבר בחיים, יש שיאהבו חציל ויש שישנאו, אבל משהו אחד משותף כמעט לכולם - ההתלהבות של המבקרים בגינה שמתפלאים לגלות איך גדל חציל באדמה ולא על המדף בסופר.
החציל הוא רב-שנתי ותוכלו להשאיר אותו בקרקע לפחות שנתיים, בהן יניב מחזורי גידול רבים עד שיזדקן ויפסיק להניב.
מתי לגדל ואיפה?
החציל אוהב חום. נקודה. החל מחודש מרץ ועד יולי ניתן לגדל אותם בגינה וליהנות מתנובה רבה.
זה אולי מה שמפריד בינו לשאר הירקות הרגישים שגדלים בגינת הירק.
קצת כמו תירס ובמיה, גם החציל לא נרתע משמש חזקה, חום ולחות. עליו החזקים והפרי בעל הקליפה העבה נותנים פייט לא רע בכלל למחלות ומזיקים שונים (למעט כמה עקשניים במיוחד).
את החציל אני מעדיף לשתול ולא לזרוע או להנביט במגשים. מניסיון של שנים, אני מעדיף לדלג על השלב הזה איתם ולקנות שתילים חזקים ממשתלה טובה.
אבל אפשר בהחלט להנביט במגש או כוסות. הנביטה יחסית מהירה (7-14 ימים) ומתרחשת בד״כ במנעד רחב של טמפרטורה (מ-15 מעלות ועד מעל 35). הנבט חזק מאוד ודי מהר יצמיח עלים אמיתיים, שלאחריהם תוכלו להעביר את השתיל לאדמה.
אני אוהב לגדל חצילים בערוגה אדמה מתוחחת היטב, עם הרבה קומפוסט ודישון יסוד (ראו הסבר מפורט בהמשך).
הצמח גדל יחסית מהר, מצמיח עלים רבים בשלב פיתוח הנוף וצומח לגובה של עד מטר אחד.
ניתן לעצב את החציל לגבעול מרכזי, אבל בדרך כלל אני נותן לטבע לעשות את שלו, ורק גוזם ענפים שקרסו מעודף פרי ונפלו לאדמה.
פריחה וחנטה:
פרחי החציל סגולים ומרהיבים ביופיים. הם בולטים במיוחד על רקע העלים הירוקים ומשווים לחציל מראה יפה.
ההאבקה מתרחשת בעזרת חרקים, בעיקר דבורים.
אם החציל שלכם מתעצל להוציא פרחים - נסו להוסיף מים או קטמו את הפרחים הבודדים הקיימים והצמח ימהר להוציא רבים חדשים.
השקייה ודישון:
בעת השתילה נוודא כי לכל צמח יש טפטפת משלו.
החציל אוהב מים כשאר הירקות, יש לדאוג לקרקע מנוקזת היטב ולמשטר השקייה קבוע (הימנעו מהפסקות מים ארוכות כדי שלא לפגוע בתנובת הפרי).
הקפידו על ליטר לצמח ליום בתקופה החמה, ועקבו אחר מצבו.
בגינות שלי, המלצות הדישון לחצילים זהות לירקות אחרים בגינה, כמו כן גם הכנת הערוגה טרם השתילה/זריעה.
בהכנת הערוגה בגינה נפזר קומפוסט ממקור איכותי, כ-10 ליטר ל-1 מ״ר, בקרקע בתולית או כזו שלא גידלנו בה זמן רב, נוסיף דשן יסוד (בד"כ 20-20-20).
על מנת לספק לגידול דישון איכותי במהלך העונה, נעשיר את הקרקע בדשן בשחרור איטי (אוסמוקוט). המינון המקובל שאני משתמש בו בגינה כבר שנים רבות, הוא כ-50 גרם ל-1 מ״ר.
ראו גם קישור לפוסט על הכנת הערוגה - לחצו כאן.
הגענו לחלק המעניין -
הקטיף:
אגלה לכם סוד קטן - החציל מוכן ברגע שצבעו הפך לסגול כהה, גם אם הוא קטן. לגודל אין פה משמעות מיוחדת.
הבדיקה הנכונה היא לחיצה על הפרי - לא קשה מידי ולא רך מידי, על הפרי להרגיש עסיסי ובשרני, ובעיקר - מבריק.
זהו הסימן שלכם.ן כי הפרי מוכן.
הקטיף נעשה באמצעות חיתוך הגבעול המחבר את הפרי לצמח. עשו זאת בזהירות רבה כיוון שהוא סיבי במרכזו ומקשה על החיתוך.
ישנם זנים שצבעם לבן או מנומר, בדקו אותם באותה שיטה וקטפו בטרם יבשילו מידי, שכן מרירותם עולה והזרעים בהם רבים.
טיפ - חציל חום - הוא חציל שהבשיל יתר על המידה, בעל מרירות רבה ולא ניתן לעשות בו שימוש.
מחלות ומזיקים בחציל:
ככלל, החציל בגינה הביתית יהיה עמיד יותר לאור המגוון הבוטני והחרקים המועילים בסביבתו.ֿ
עם זאת, לחציל יש גם אוייבים טבעיים הפוגעים בתנובת הפרי, בראשם -
כנימת עש הטבק - פוגעת בעלים ומעבירה וירוסים.
אקריות (משלל סוגים) - פגיעתן נראית כחלודה ואובדן הברק של העלים.
מנהרן (זבוב המנהרות) - ניתן לזהות אותו עפ״י התעלות אותן חופר בעלים.
מחלת הקמחונית - הפוגעת בפני השטח של העלים ומפחיתה את רמת הפוטוסינתזה שמבצע הצמח.
בחצילים (ובשאר הגינה), אני מעדיף שלא לעשות שימוש בחומרי הדברה כלל, גם כאלו המותרים בחקלאות האורגנית. לרוב, הצמח יתאושש מהנגע בעזרת גיזום עלים שנפגעו ושמירה על איוורור נאות. ניתן גם לכסות ברשת צפופה (מש-50) למניעת הגעת המזיקים לעלים.
נסו ותהנו. מדובר באחד הגידולים החביבים ביותר בגינה, ותוספת נהדרת למטבח הביתי.
Comments