המדריך המקוצר (והשלם) לגידול מלפפונים בבית.
נתחיל בגילוי נאות. אני אוהב מאוד לגדל מלפפונים מאז שהייתי ילד בקיבוץ, אבל אף פעם לא אוכל מלפפונים חיים ירוקים. אוהב רק מלפפונים חמוצים. זהו, אפשר להמשיך.
המלפפון הוא גידול חד-שנתי נפוץ ואהוב מאוד ממשפחת הדלועיים, אבל קצת בוגדני, מתחיל בעוצמה, נובט מהר, מתפתח במהירות, מוציא פירות נהדרים אבל בנקודה מסויימת, בדרך כלל כשמתחמם מאוד בחוץ, הוא מפסיק להיות ידידותי, מתחיל לחלות ונפגע מהמון מזיקים ומחלות.
ובכל זאת, אי אפשר בלי מלפפונים בגינה בעונת האביב ותחילת הקיץ ואסביר לכם כיצד אני עושה את זה.
סוגי מלפפון:
נתחיל מכך שישנם שני סוגים עיקריים של מלפפונים לגידול (לצד מגוון עצום של זנים שונים) -
מלפפון "חממה", או בשפה המקצועית - זן פרתנוקרפי, שבו כל הפרחים נקביים ומניבים ללא הפרייה חיצונית גם במזג אויר חם יחסית (בתוך החממה או בגינה הפתוחה), הוא מתאים מאוד לגידול במרפסות, מבנים גבוהים, חממות (לא חובה) ומקומות בהם אין ממש נוכחות של מאביקים, בדגש על דבורים. למי שחשוב לו - בפירות אלה לא יהיו זרעים.
וזן שטח (״זן חוץ״), מלפפון שבו פרחים נקביים וזכריים, המחייב האבקה לצורך הפרייה ויצירת הפירות. פירות אלה יכילו זרעים.
כלל האצבע הפשוט הוא - בגינה הפתוחה, לא משנה באיזה זן תבחרו כל עוד אתם אוהבים את הפרי שגדל. אולם במקומות בהם לא תהיה האבקה טבעית, עדיף לבחור זן ״חממה״ (ושוב, גם אם אין לכם חממה אמיתית).
הנבטה:
קל מאוד להנביט מלפפון מזרעים. הנביטה מאוד מהירה (5-8 ימים) והיא פעילות נפלאה שאפשר לעשות עם הילדים בבית.
עדיף להנביט מחודש פבר׳-מרץ עד חודש אפריל כי לאחר מכן מזג האויר מתחמם ומקשה על הנביטה.
את הזריעה אפשר לעשות במגש הנבטה (על כך בפוסט אחר), או בקרקע מאווררת שהוכנה היטב מבעוד מועד.
קבלו כאן קישור למקום מצויין שבו אני קונה את הזרעים - משתלת ירוק
אפשר כמובן גם להשתמש בסטרטרים (שתילים) שקונים במשתלה או מייצרים לבד בבית.
טיפ - בדקו היטב את השתילים שאתם קונים, וודאו שאין עליהם מזיקים או נמלי אש, ושהם במצב טוב (צבע ירוק בריא).
בזריעה באדמה או במצע שתילה, נקפיד על-
עומק זריעה - 1 ס"מ
מרווח בין הצמחים - לפחות 30 ס"מ
מרווח בין ערוגות – לפחות 60 ס"מ
בד"כ נזרע/נשתול צמח יחיד מכל צד של טפטפת.
מתי ואיפה לגדל?
תלוי בסוג המלפפון ובזן שבחרתם - אביבי או סתוי.
אני מעדיף לגדל אותם באביב, סביב החודשים מרץ-יוני, כאשר מזג האויר מתחיל להתחמם.
אפשר כמובן לגדל מלפפונים גם בסתיו כאשר מזג האויר מעט מתקרר, סביב אמצע אוקטובר, ועד תחילת עונת הגשמים. שימו לב - בחורף ניתן לגדלו רק בחממה הביתית.
המלפפון מאוד מפונק מבחינת תנאי הגידול. בחודשים מרץ-אפריל, הצמח אוהב שמש ישירה, אך החל מחודש מאי יש להתחיל להצל ברשת (30 אחוז ולאחר מכן מומלץ לעבור גם ל-60 אחוז).
אפשר לגדל מלפפון בכל מקום – בעציץ, בחלקת אדמה קטנה או בערוגה (זה מה שאני מעדיף בדרך כלל). הצמח מתפתח במהירות ומומלץ ביותר להדלות אותו לגובה, כדי להימנע ממגע עם הקרקע הלחה, מזיקי קרקע והתפתחות מחלות וריקבונות בפרי או בצמח.
השקיה:
לאחר הנביטה והופעת העלים האמיתיים, אני מקפיד לשמור על קרקע לחה/רטובה, אך מנוקזת היטב. המלפפון רגיש מאוד לקרקע בוצית ואינו זקוק להשקייה מרובה.
יש להקפיד על ליטר לצמח ליום עד התבססות וצמיחה לגובה (בהדליה), ולאחר מכן לרווח את ההשקייה לפעם ביומיים - בדקו את הקרקע שברשותכם בתדירות של אחת ליום.
מלפפונים מכילים הרבה מים ורגישים מאוד לשינויים קיצוניים במשק המים בבית השורשים. זיהיתם תנאי יובש? - השקו, ולהיפך.
אני משקה מלפפונים רק בטפטוף. יש להימנע ככל שניתן מהרטבת העלים, הרגישים מאוד להתפתחות פטריות, דוגמת הקמחון, פטריה לבנה (נראית כמו קמח על העלה) הפוגעת קשות בצמח ומביאה לתמותת הצמח.
מקמו את הצמחים כך שלכל אחד תהיה טפטפת משלו.
פריחה והפרייה - איך מבדילים בין פרח זכר לנקבה?
הפרח הנקבי מכיל בבסיסו מעין מלפפון זעיר, זוהי השחלה ממנה יתפתח המלפפון.
בפרח הזכרי, בדומה מאוד לקישואים (אותה משפחה) לא יהיה דבר מלבד בסיס הפרח עצמו, אשר ינבול לאחר שישמש להפרייה.
צמח המלפפון מוציא בתחילה פרחים זכריים ולאחריהם נקביים. המתינו בסבלנות עד הופעת הפירות הראשונים. בתנאים מיטביים ונוכחות מאביקים (בזני חוץ), הפירות יופיעו כעבור שבועיים.
על עבודת ההפרייה אחראים החרקים, ובראשם, מלכת הפרחים – הדבורה. פרחי המלפפון מושכים אליהם מאביקים רבים והחגיגה סביבם נמצאת בעיצומה בעיקר בשעות הבוקר הנעימות, בטרם תופיע השמש החזקה.
דישון:
בגינות שלי, המלצות הדישון למלפפונים זהות לירקות אחרים בגינה, כמו כן גם הכנת הערוגה טרם השתילה/זריעה.
ראו קישור לפוסט על הכנת הערוגה - לחצו כאן.
בהכנת הערוגה בגינה נפזר קומפוסט ממקור איכותי, כ-10 ליטר ל-1 מ״ר, בקרקע בתולית או כזו שלא גידלנו בה זמן רב, נוסיף דשן יסוד (בד"כ 20-20-20).
על מנת לספק לגידול דישון איכותי במהלך העונה, נעשיר את הקרקע בדשן בשחרור איטי (אוסמוקוט). המינון המקובל שאני משתמש בו בגינה כבר שנים רבות, הוא כ-50 גרם ל-1 מ״ר.
הגענו לחלק היותר המאתגר בגידול מלפפונים -
מזיקים ומחלות במלפפון:
המלפפון הוא צמח רגיש יחסית ואחד הגידולים המרוססים ביותר בחקלאות התעשייתית.
אל תיבהלו, במהלך העונה תחזו בתופעות שונות המתרחשות בצמח ומתבטאות בעוצמה בעליו העסיסיים ובפירות מלאי המים.
עיקר הנגעים הם מחלות עלים - כשותית וקימחון, פטריות הפוגעות בעלים, מתבטאות בכתמים צהובים ולבנים בחלקו העליון והתחתון של העלה, מפחיתות את רמת הפוטוסינתזה בעלה וגורמות בסופו של דבר לתנובה פוחתת ולמות הצמח.
כדי להפחית את נגיעות העלים לפטריות, נקפיד מאוד על איוורור נאות של הצמח על ידי הורדת עלים חולים בחלק התחתון, סמוך לענף המרכזי וככל שהצמח מתבגר, נוריד עוד עלים במעלה הגבעול. כמו כן נשמור על גבעול מרכזי נקי יחסית מהסתעפויות, בדומה לגידול עגבנייה בהדלייה.
נימנע לחלוטין מהרטבת העלים במים (למשל ע״י השקייה בצינור).
מזיקים נוספים שכיחים הם כנימת עש הטבק המעבירה וירוסים ומזיקה לאיברי ההולכה בעלה, כנימות, תריפסים וכמובן ציפורים הניזונות מהפרי, בעיקר מיינה ועורבים.
מזיק שכיח מאוד המופיע סביב חודש יוני, עם התחממות מזג האויר והיחלשות הצמח, הוא זבוב הדלועים, שפגיעתו מזוהה מייד ונראית כריקבון במרכז המלפפון, סביב נקודת ההטלה.
הזבוב תוקף דלועים שונים, בהם קישוא, מלפפון, אבטיח ומלון ומתמקד בעיקר בפירות צעירים. בנקודת העקיצה, נראה המלפפון כאילו מתקפל סביב העקיצה ומתעוות וצבעו באיזור הופך לחום.
בעת נוכחות גבוהה של המזיק, ייפגעו כל הפירות ולמעשה סיימנו את העונה. ניתן למנוע את פגיעתו על ידי גידול הצמח מתחת לרשת מש-50 (רשת צפופה) או בבית רשת סגור היטב. בגינה הביתית, אני מקפיד להימנע מריסוס
חומרי הדברה ועושה שימוש באמצעים מכניים להקטנת הנזק ממזיקים אלה.
לסיכום,
אני מגדל כבר שנים רבות מלפפונים מכל הסוגים ובחלקם אף משתמש להחמצה.
למרות ההשקעה הנדרשת במהלך הגידול והשמירה על צמח בריא ומאוורר היטב, אני ממליץ לכל אחד להתנסות וליהנות, כי כמו שכבר אמרנו - אין באמת גינת ירק בלי מלפפון ישראלי בקיץ.
בהצלחה.
Comments