לצ'יפס, פירה או סתם לנשנוש מהתנור - גידול תפוחי אדמה אורגניים אצלך בגינה.
כולנו קונים תפוחי אדמה מהסופר הקרוב, עושים מהם צ'יפס, אופים בתנור או מועכים לפירה, כל אחד ואחת לפי צרכיו והעדפותיו.
אבל מה אם אומר לכם שאתם יכולים לגדל תפוחי אדמה לבד בגינת הירק שלכם?
גידול תפוחי אדמה הוא אחת הפעילויות החביבות עליי בגינה. את הצמח הזה אני מכיר היטב מהשנים שבהם הסתובבתי בשדות עוטף עזה, וגררתי קווי השקייה ביחד עם חברים מהקיבוץ.
לתפוח האדמה קסם משלו. הוא גדל על גדודיות סימטריות בשדה, ונראה תמיד מאוד ציורי וירוק, כאשר מתחת מתרחש לא פחות מנס - גבעולים מעובים ההופכים במשך מספר חודשים לתפוחי אדמה עסיסיים וגדולים, המהווים כבר שנים רבות חלק משמעותי מאוד מהתזונה היומ-יומית של כולנו.
גידול תפוחי אדמה בבית הוא פעילות נפלאה לכל המשפחה ובמיוחד לילדים, אשר חווים לראשונה גידול עצמאי של אחד מהמזונות האהובים ביותר.
כדי להתחיל לגדל תפוחי אדמה, צריך קודם כל - ובכן.. תפוחי אדמה. עדיף ישנים, כאלה שיש להם "עיניים", מעין גבעולים או ניצנים חדשים שמתפתחים מהם. זה גם הסימן שתפוחי האדמה אצלכם במטבח התיישנו, וכדאי לרכוש או לגדל חדשים.
הדרך הטובה ביותר לשכנע מישהו לגדל לבד תפוחי אדמה, היא התמונה הבאה - צילמתי אותה באחד ממחזורי הגידול בגינה הפרטית שלי. שימו לב לתפוחי האדמה שנקנו בחנות (למעלה) וכמה הם חיוורים ו'עייפים', לעומת תפוחי אדמה שהרגע יצאו מגינת המאכל הפרטית (למטה), ולהם ברק טבעי ועסיסיות מלאה. ללא כל טיפול נוסף או שימור באמצעים שונים.
אופן הגידול בערוגה הביתית:
בישראל מגדלים תפוחי אדמה בשני מועדים עיקריים - אביב וסתיו.
גם בבית, נבחר את המועד הרצוי לנו (אפשר כמובן את שניהם), וניקח בחשבון כי מזריעה עד איסוף יעבור כ-3 עד 4 חודשים.
ראשית, נחליט היכן אנו רוצים לגדל - בערוגת אדמה או בעציץ גדול.
אם נגדל בערוגה, נדאג לגדודית אדמה בגובה 30 ס"מ לפחות (ראו בתמונה למעלה), נוסיף לה קומפוסט ונדשן בדשן בשחרור איטי*, ומתחתיה נעבד את הקרקע עם קילשון על מנת לאוורר את הקרקע. את הגדודית נבנה בידיים, פעילות נהדרת לילדים.
(*דשן בשחרור איטי הוא צורת דישון פשוטה וקלה ליישום, מגיע בצורת גרגירים קטנים, המכילים את כל יסודות ההזנה לצמח, ומשתחררים בצורה איטית במשך מספר חודשים באדמה, כמו למשל המותג "אוסמוקוט").
אם נבחר בעציץ, עליו להיות בנפח 50 ליטר (מומלץ) אבל גם פחות מזה אפשרי (לא פחות מ-25 ליטר). גם פה נדשן ונוסיף קומפוסט ופרלייט/ורמיקוליט לשיפור אחיזת המים במצע.
(*פרלייט ו-ורמיקוליט הם מינרלים טבעיים, המשמשים לשיפור אחיזת המים בקרקע ותוסף רצוי לכל עציף או ערוגה. הפרלייט הוא תוצר של סלע געשי שעבר עיבוד והורמיקוליט הוא מינרל הנחצב מהקרקע ולאחר עיבוד משמש ליישומים שונים בתעשייה והחקלאות. הם בטוחים מאוד לשימוש ומומלצים בגינון האורגני).
ניקח את תפוחי האדמה הישנים עם "העיניים", נחתוך אותם לשניים, ואני ממליץ על חיטוי שלהם באקונומיקה. זה נשמע מוזר, אני יודע, אבל החיטוי מאפשר להם לשרוד בקרקע הרווייה בבקטריות ופטריות שונות, שיגרמו לריקבון מהיר.
החיתוך לשניים מאפשר להשתמש בכל חצי תפו"א לייצור צמח נפרד אבל אפשר כמובן להשתמש בתפו"א השלם.
אופן השתילה והטיפול בצמח:
בגדודית האדמה שהכנו מבעוד מועד, נבצע חריץ עם היד, ונשתול בתוכו במרווחים של 30 ס"מ את תפוחי האדמה שהכנו מקודם.
בעציץ, נשתול אותם במעגל במרחקים שווים, אני ממליץ עד 3 בכל אחד, כדי לאפשר להם להתפתח.
חשוב לשמור על קרקע לחה אך לא מוצפת במים.
השקו בצורה מבוקרת, שמרו על רטיבות אך הימנעו מהצפת הצמחים במים. כאשר יורדים גשמים, הימנעו מהשקייה.
מתי נראה כבר תפוחי אדמה?
לאחר כשבועיים נתחיל לראות עלים ראשונים הצצים מעל הקרקע, בכל פעם שכזו, נכסה אותם באדמה נוספת ונאפשר לצמח להתפתח מתחת לקרקע ולהסתעף.
בגדודית האדמה נשאיר את הצמח להתפתח באופן טבעי, אך בעציץ נכסה פעם אחר פעם, עד שנגיע לסופו ושם נשאיר את הצמח להתפתח (ראו בתמונות).
*טיפ חשוב - אם במקרה אחד מתפוחי האדמה הצעירים נחשף לאור, הוא יהפוך תוך זמן קצר לירוק ויפסיק להתפתח. כסו אותו מייד באדמה והניחו לו להמשיך ולגדול.
לאחר כחודשיים בערך, נוכל להרגיש את תפוחי האדמה בתוך הקרקע. אני ממליץ לאפשר לילדים שהשתתפו בשתילתם, לטחוב את הידיים לתוך מצע הגידול, ולחוש את תפוחי האדמה מתפתחים לאט לאט בקרקע.
לאחר כ-3-4 חודשים נוכל להתחיל לאסוף את תפוחי האדמה מהערוגות.
בגדודית הקרקע, נפתח אותה בעדינות בעזרת הידיים או מעדר, ונגלה את תפוחי האדמה מוכנים לאיסוף.
אם גידלנו בעציץ, נוכל לחפור או להפוך אותו למריצה או על הקרקע, להפריד את המצע הגידול ולאסוף את תפוחי האדמה.
לאחר שניקינו את תפוחי האדמה ממצע הגידול ושטפנו אותם, הם מוכנים לאכילה ומרהיבים ביופיים.
בתיאבון.
מתכון לתפוחי אדמה בתנור על מצע של מלח גס:
מצרכים:
תפוחי אדמה שגדלו בערוגה הביתית (6-8).
מלח גס.
שמן זית אורגני.
אופן ההכנה:
שוטפים היטב את תפוחי האדמה ומבשלים אותם בסיר מים במשך 20 דקות עם הקליפה.
בנפרד, מחממים תנור ל-190 מעלות, מכינים תבנית עם נייר אלומיניום ועליו נייר אפייה. מעליו מפזרים מצע של מלח גס.
מוציאים את תפוחי האדמה מהסיר וחותכים אותם לאורך. מניחים עם החתך כלפי מעלה על גבי המלח בתבנית.
בוזקים מעט שמן זית ומורחים את תפוחי האדמה מבפנים ומעט על הקליפה.
מכניסים לתנור ל-90 דקות.
מוציאים בזהירות (חם!) ואוכלים בתיאבון.
Comments