הגיע הזמן להכין את גינת הירק שלכם לעונת לסתיו המתקרבת.
הקיץ אמנם עומד להסתיים באופן רשמי, אבל חודש ספטמבר עדיין חם וחלק מיבולי הקיץ טרם סיימו להניב, או שהם ממתינים לגל תנובה חדש ואחרון, כמו למשל העגבניות ששתלנו ביוני-יולי.
חודש ספטמבר הוא תקופה מצויינת להתחיל ולהכין את גינת הירק שלנו לעונת הסתיו, אשר תגיע במהרה, לעיתים בליווי של גשמים ראשונים.
מזג האויר הופך לפרקים יותר נוח, אף שיש עדיין חמסינים יוקדים, וקרינת השמש מתחילה אט אט להיחלש עם שינוי זוית השמש בשמיים והתקצרות אורך היום. מדובר עדיין בשינויים קטנים אך נוכחים.
בגינה הקיצית שלנו, יש עדיין גידולים שתופסים מקום של כבוד, ומניבים ברצף לאחר חודשים חמים במיוחד. החצילים, העגבניות, חלק מהפלפלים (אם הצללנו אותם כהלכה), התירס, כולם נמצאים לקראת סיום ולכן בחלק מהמקרים, בהם יש מקום, אפשר להתחיל לשתול לצידם את שתילי החורף.
אני לרוב מעדיף להכין ערוגות חורף חדשות ופנויות, עם מערכת השקייה נפרדת ומבוקרת, עבור שלבי הקליטה הראשונים של שתילי החורף. זה תלוי בכם ובמבנה הגינה שלכם, ככל שמתאפשר מבחינת המקום.
לפני השתילה – נכין את הערוגה
טרם השתילה, נכין את הקרקע ונפנה מקום לירקות החורף החדשים, ננקה את הערוגה, נוסיף קומפוסט ונוודא שיש קו השקייה נפרד שכן כמויות המים בין צמחי הקיץ לשתילי החורף הן שונות.
אני מוסיף בדרך כלל 10 ליטר קומפוסט לכל מטר מרובע (דלי לכל מטר על מטר) של קרקע לשתילה. בהמשך אכתוב על הקומפוסט ואיך אני מחשב את הכמויות ומבצע טיוב לקרקע, אבל כרגע נגדיר כלל אצבע פשוט -
אני משתמש בדלי רגיל לשטיפת רצפה, בנפח של 10 ליטר. כך קל יותר למדוד. אם מדובר בערוגה חדשה לגמרי, הוסיפו לפחות כ-20 ליטר קומפוסט לכל מטר מרובע (מ"ר).
אם מדובר בערוגה שכבר הניבה מספר מחזורי גידול, אתם יכולים להוסיף 10 ליטר לכל מ״ר, אבל בכל מקרה, הוסיפו והצניעו את הקומפוסט לתוך האדמה, בעזרת מקלטרת ידנית.
בערוגה שלא גידלו עליה דבר, ניתן להוסיף גם דישון יסוד של 20:20:20 במינון זהיר של כף מרק אחת לכל 10 ליטר מים.
יכולים גם להוסיף לקרקע דשן בשחרור איטי (למשל אוסמוקוט) ולהצניע בתיחוח.
בערוגות גדולות במיוחד, אני נעזר במתחחת המכנית של מתוצרת חברת stiga, המאפשרת עיבוד רדוד ואחיד המתאים מאוד לשתילה וזריעה.
יש גם ערוגות בהן אינני הופך את האדמה, מה שנקרא ערוגות "נו-דיג", ובכלל אני אוהב לגוון את סוגי ושיטות הגידול באותה גינה.
כחלק מהכנת הערוגה למחזור גידול חדש, אני מקפיד לנקות אותה ומסביבה מעשבייה, בדגש על יבלית המשתרשת בקלות בכל סוג קרקע.
מה לזרוע ולשתול בסתיו?
אם אנחנו זריזים, מזג האויר החם מאפשר לנו ליהנות מעוד מחזור של ירקות קיץ מהירים כמו קישואים, אדממה או עגבניית שרי (מהירת הגידול), הכל תלוי באיזור שבו אתם מתגוררים. אם מזג האויר כבר מתקרר, למשל באיזורי ההר (גולן, גליל עליון), וותרו על מחזור זה ועברו להכנת הערוגות.
הסתיו הוא הזמן שבו מתחילים לשתול ולזורע את מרבית ירקות החורף המוכרים – ברוקולי, כרובית, צנוניות, סלק, כרישה, שומר, קולורבי (ירוק וסגול), כרוב לבן וסגול, ירוקים למיניהם (כוסברה, פטרוזיליה, מנגולד, בצל ירוק ולבן.
גשו למשתלה הקרובה ובדקו אילו שתילי חורף כבר הגיעו, ובחרו בהתאם להעדפותיכם, זו בעיני השיטה הטובה ביותר.
בתקופה זו נתחיל לזרוע מגוון של ירקות שורש, ביניהם גזרים (בשלל צבעים), צנוניות, סלק ובצלים.
הזרעים של ירקות אלה, למעט הסלק, הם קטנים מאוד, ובחקלאות התעשייתית הם נזרעים לפי ק"ג זרעים לדונם, אך בגינת המאכל הפרטית שלנו, נזרע אותם בזהירות ובעדינות, וננסה לייצר קו של זרעים לאורך גומה ארוכה שנעמיק עם האצבע לאורך צינור הטפטוף. פזרו את הזרעים בצורה אחידה ושווה, לא צמודים מידי אך גם לא רחוקים, וכך תקבלו ערוגה עשירה וצפופה במידה.
וכרגיל.. מחלות ומזיקים, שותפינו לגינה
ירקות החורף הירוקים והעסיסיים הם סיבה למסיבה עבור החרקים, הציפורים והפרפרים, אשר מטילים בהמוניהם, בעיקר על צמחי הכרוב והכרובית. עד מהרה נבחין בכירסום של עלים וחורים הנוצרים בעלווה, תוצאה של ריבוי הזחלים בגן הירק ומזיקים אחרים הניזונים מכל הירוק המזמין הזה.
אני ממליץ תמיד על חיפוי הערוגות ברשתות צפופות (מש 50) ולא לרסס את הגינה. באופן הזה אני מאפשר לחרקים המועילים להתבסס בגינה וליצור איזון אקולוגי מושלם – כאשר יש "טרף", יש "טורף", ובמקרה זו חרקים וציפורים הניזונים מכנימות וזחלים.
ירקות החורף בגינה הביתית פחות רגישים למחלות עלים, למעט כמובן תפוח אדמה ולעיתים גזר.
אם עשינו הכל כמו שצריך, בתוך כחודש עד חודשיים (30-60 יום) ובמקרה של הגזר – 3-4 חודשים, נתחיל ליהנות מיבול גינת הסתיו שלנו, ונעבור במהרה לגידולי חורף בעונת הגשמים.
Comments