top of page
אודי

לגדל עץ מקדמיה בחצר: אגוזי מקדמיה טריים מהעץ שלך!

בואו לסיבוב היכרות עם אגוז יוקרתי ומושלם.


בבוסתן הפרטי שלי יש עץ מיוחד שמניב אגוזים יוקרתיים ומיוחדים – אגוזי מקדמיה.

בתור מגדל מנוסה, אני שמח לחלוק אתכם את החוויה שלי ואת הטיפים שצברתי לאורך הדרך.


באתר ״גן ירק״, הצילומים הם שלי, מהבוסתן והגינות הפרטיות שאני מטפח לאורך השנים.



Macadamia nut
אגוז מקדמיה בשל תלוי על הענף

 

כמו רוב האנשים, הכרתי את אגוזי המקדמיה רק דרך סיור בשווקים או מעדניות, ולעיתים, באיסוף כמה אגוזים מעץ של אחד מחברי הקיבוץ שכבר לא היה לו מה לעשות עם כמויות הפרי.

בסופו של דבר, הרמתי את הכפפה, או את האגוז.. ורכשתי עץ ממשתלה טובה בעמק החולה, אחרי שחקרתי והזמנתי את הזן המועדף עליי.


אגוז המקדמיה מגיע אלינו מאוסטרליה הרחוקה, אך הוא מסתגל יפה לאקלים הים-תיכוני שלנו. הוא ירוק-עד, עם עלים משוננים ופרחים לבנים או וורודים, תלוי בזן, אבל הכוכבים האמיתיים שלו הם האגוזים העשירים, שנחשבים למעדן אמיתי.

הפרי הוא קליפה חיצונית ירוקה ועבה העוטפת את האגוז העגול שבעצמו בעל קליפה קשיחה בצבע חום. זו מעין ׳בבושקה׳ טבעית שמסתירה בתוכה אגוז חלומי.

כאשר האגוזים מבשילים, הם נופלים לאדמה ורק אז ניתן לאסוף אותם. בשל קליפתם הקשה תצטרכו להצטייד בפטיש או מפצח ייעודי למקדמיה על מנת לחלץ את האוצר.

זוהי משימה נפלאה לילדים, האוהבים לפצח אותם עם פטיש או אבן על המדרכה בחצר (היזהרו על האצבעות...).


הרבה אנשים שואלים אותי איך בוחרים את הזן הנכון.

ראשית, אני בוחר תמיד במשתלה שמתמחה בעצי פרי וכזו שיש לי איתה ניסיון חיובי לאורך זמן. בבחירת הזנים עצמם במשתלה נבקש עץ מורכב (שתיל היושב על כנה חזקה – על כך בפוסט אחר).

שתיל מורכב מבטיח לנו חוזק ויציבות וסיכויים גבוהים במיוחד להיקלטות טובה בקרקע. ההרכבה מבוצעת ע״י אנשי מקצוע ובקניית השתיל כבר מדובר בעץ קטן וצעיר, אך חזק ובריא.

 

במקדמיה, הזנים המקובלים בישראל הם:

זן "14/14" או ״יוניק״, בעל פריחה לבנה, זהו זן המניב אגוזים בעלי אחוז שומן גבוה ומבשיל יחסית מוקדם בסביבות חודש אוקטובר.


הזן השני – זה שאצלי בגינה, נקרא "בומונט", והוא בעל פריחה ורודה מרהיבה (ראו בתמונה), זן זה מניב כבר מגיל צעיר יחסית (2-3), מבשיל מאוחר בסביבות חודש דצמבר-ינואר, ושומר על תנובה יציבה וגבוהה לאורך השנים.



Macadamia blossom
פריחת מקדמיה מזן בומונט

 

כשהחלטתי לשתול עץ מקדמיה בבוסתן הפרטי, לפני כארבע שנים, בחרתי מקום מואר היטב, כיוון שהעץ אוהב שמש.

העץ, שכיום מתנשא לגובה של כ-3.5 מטרים כבר מניב כמויות יפות מאוד של אגוזים איכותיים. ההחלטה לשתול אותו במקום מרווח, הרחק ממבנים או תשתיות שעלולים להפריע לענפיו היתה משתלמת מאוד.


מתי לשתול? כמו ברוב המקרים, מומלץ לשתול את המקדמיה בתקופת האביב.

הכנת מקום השתילה היא המפתח לעץ בריא ואיכותי.

חפרו בור שתילה כפול מגודל מערכת השורשים של השתיל, דפנו אותו בקומפוסט מאיכות טובה, הוסיפו דשן בשחרור איטי (למשל אוסמוקוט), הניחו את השתיל בעדינות וכסו באדמה רכה.

לאחר השתילה, בנו גומה מסביב לעץ והשקו עד לרוויה. מטרת ההשקייה היא שחרור חללי האוויר הנמצאים בקרקע והרטבת השורשים על מנת לעודד את התפתחותם בימים הראשונים לטובת קליטת העץ הצעיר.

חשוב לוודא שהאדמה מנוקזת היטב כדי למנוע הצטברות מים.

המשיכו להשקות בשבוע שלאחר מכן, וודאו שהאדמה תמיד לחה אך לא מוצפת!.

בעזרת השקיה סדירה, העץ יתחיל להראות צמיחה מהירה תוך זמן קצר.

 

כמה להשקות?

עץ צעיר זקוק ל-5 עד 7 ליטרים ליום בתקופה הראשונה עד להתבססות בקרקע.

ככל שהעונה מתחממת, הגדילו את כמויות המים עד ל-10 ליטר ליום ועקבו אחר העץ – שימו לב למצב העלים והקרקע - ושוב, לחה אך לא מוצפת. עקבו אחר מצב העץ והקפידו שלא להציף את בית השורשים למניעת רקבונות.

ככל שהעץ גדל, רווחו את מועדי ההשקייה, אבל על כך, בפוסט אחר בהזדמנות


דישון וגיזום

המקדמיה אינו חובב קרקע גירנית, ובמקרים כאלה (למעשה, ברוב איזורי הארץ) נצטרך להוסיף כילאט ברזל (אני משתמש במוצר הנקרא ״פרוסטרן״). את הברזל אני מוסיף פעמיים בשנה, לפי ההוראות והמינון הרשום על האריזה ובהתאם לגיל העץ ומצב העלווה.

 

כדי לעודד צמיחה בריאה ויבול איכותי, אני מדשן את העץ בדשן המותאם לעצי פרי (בדרך כלל קורן שפע 5-3-8 של דשן הצפון), בהתאם להנחיות המוצר.

עם זאת, למגדל הביתי הממוצע, כדי להימנע מסיבוכי יתר, אני ממליץ לדשן פעמיים בשנה, באביב ובסתיו, בדשן בשחרור איטי בכמות הרשומה על האריזה בהתאם לגיל העץ (בשנה הראשונה 50 גרם ולאחר מכן הכמות עולה).

 

אני מדשן בדרך כלל בחודש מרץ, כאשר מזג האויר מתחיל להתחמם ועם התפתחות ניצני הפריחה הראשונים, ובפעם השנייה בין אוקטובר לנובמבר, עם תחילת החורף כאשר הקרקע מתחילה להתקרר והאגוזים מתמלאים וצוברים שמן.

כמו כן, מומלץ להוסיף כמויות נכבדות של קומפוסט אורגני איכותי מסביב לעץ לקראת עונת הגשמים, על מנת לטייב את סביבת בית השורשים ולהעניק לעץ תזונה מתאימה כאשר יתעורר באביב.

 

גיזום ועיצוב העץ

גיזום הוא חלק חשוב מהתחזוקה – אני מסיר ענפים ומעצב את העץ כדי לשמור על צורתו הנאה בצורת גביע. פעולות אלו גם עוזרות במניעת מזיקים ומחלות, שיכולות להופיע אם לא מקפידים על טיפול נאות.

 

גיזום נכון של עצים, ובעיקר עצי פרי, הוא אחת השאלות שאני מקבל בתדירות הגדולה ביותר. לניסיון ולידע מקצועי יש פה תפקיד מרכזי ועד היום גזמתי מאות עצים, החל מהמטע בקיבוץ ילדותי – בארי, ועד לבוסתן הפרטי שלי בבית בצפון.


קצירת האגוזים

אם עשיתם הכל נכון עד עכשיו, עץ המקדמיה יתחיל להניב אגוזים לאחר שנים ספורות של גידול. האגוזים מבשילים ונושרים לקרקע. בעץ שלי, השלב הזה הגיע בשנה שעברה, והחוויה של איסוף האגוזים הישר מהקרקע הייתה מספקת במיוחד.



macadamia nuts
אגוזי מקדמיה שנפלו לקרקע, זה הזמן לאסוף אותם


כל שעליכם לעשות הוא לאסוף אותם, לשבור את הקליפה הקשה – והנה לכם אגוזי מקדמיה טריים ומזינים, תוצרת עצמית!


גידול עץ מקדמיה בחצר הוא פרויקט מספק שמניב פירות יוקרתיים לאורך שנים. עם מעט השקעה ותשומת לב, תוכלו ליהנות מאגוזים טעימים ובריאים ישירות מהעץ שלכם. מבחינתי, החוויה האישית הייתה חיובית מאוד, ואני ממליץ בחום לכל מי שיש לו חצר פנויה לנסות.



Macadamia nuts
אגוזי מקדמיה לאחר איסוף מהקרקע


858 צפיות

Comments


bottom of page