top of page
אודי

לקראת הקיץ - טיפול בעצים בבוסתן הפרטי

איך לשמור על עצי הפרי בבוסתן - המדריך לחודשי הקיץ החמים.



Young citrus trees in the orchard
עצי הדר צעירים בבוסתן

מזג האויר משתנה במהירות וגלי החום כבר מכים בנו בעוצמה.

קרינת השמש הולכת ומתחזקת, ושעות האור במהלך היום רבות ויוקדות.


בזמן שאנחנו יכולים להימלט אל הצל והמזגן, ישנם כאלו שנאלצים להישאר בשמש הקופחת, יום אחר יום, שעה אחר שעה - אלו העצים שלכם בבוסתן.

בעונה הזו בשנה, סוף יוני-תחילת יולי, אני נוקט בכמה פעולות כדי לשמור על עצי הפרי ולהגן עליהם מפני נזקי קרינת השמש.

ראשית, אסביר מהם הנזקים העלולים להיגרם ואז אמנה מספר שיטות פשוטות לביצוע שכל אחד יכול לעשות אצלו בבוסתן הפרטי.


מהם הנזקים האפשריים?


  • נזקי קרינת שמש לקליפת הגזע ולענפי העץ - הגזע הוא אחד האיברים הרגישים ביותר בעץ שלנו. קליפתו סופגת את הקרינה, מתחממת ומתרחבת, ולאחר שקיעת השמש מתכווצת. תנועות אלה לאורך זמן, מובילות להתבקעות הקליפה, פציעת העץ וחדירת מזיקים שונים הגורמים להיחלשותו ועיכוב צמיחתו. גם ענפי העץ החשופים, ובעיקר ענפים חדשים ודקים עלולים להיפגע ולהתבקע. פגיעות אלה יעכבו את צמיחת העץ, יגרמו לעיוותים ויחלישו אותו.

Dyeing trunks in white at the beginning of the summer season
צביעת גזעים בלובן בתחילת עונת הקיץ

  • התאדות מוגברת - החשיפה לקרינת השמש מובילה להתאדות ואידוי מוגברים, הן מהאדמה והן מהעלווה. כמות המים ההולכת לאיבוד היא רבה (וניתנת לחישוב אך זה פחות משמעותי בגינה פרטית) ועלינו להחזיר אותה בהשקייה תכופה יותר. בתקופה זו שותים העצים את שאריות המים מעומק הקרקע ועל כן משטר ההשקייה חשוב ביותר.

  • נזקי שמש בפירות עונה - ישנם פירות הניזוקים מקרינת שמש ישירה הגורמת לשינוי בפיגמנטים המוביל לשינויי צבע וירידה בניראות ובאיכות הפרי, כמו למשל ליצ'י ונשירים שונים המבשילים בעונה (נקטרינות, שזיפים, תפוחים מזנים מסויימים). כמו כן, ישנם שיחי פירות יער כמו פטל ואוסנה, אשר קרינת שמש חזקה גורמת לכתמים לא אסתטיים על גבי הפרי העדין ופוגמת בהבשלתו המלאה.



Sun damage in raspberry fruits
נזקי שמש בפירות אוסנה, ברקע רשת צל 60 אחוז

  • התפתחות מחלות ומזיקים - מצבי לחץ, לחות גבוהה ועקת חום יכולים להחליש את העץ ולהפוך אותו לפגיע יותר.


אז מה אפשר לעשות?


  • שימוש ברשת צל - רשתות צל הם אביזר חיוני בגינה ובבוסתן הפרטי. אני משתמש ברשתות של 30 ו-60 אחוז, בהתאם לעונה. אל תחששו לשים רשת של 60 אחוז מעל העץ. ההצללה מקררת את העלווה, משפרת את משק המים של העץ ומסייעת לעצים מניבים לסיים את העונה ללא נזקי שמש. מחקרים מראים כי רמת הפוטוסינתזה לא נפגעת אלא להיפך, אף משתפרת בהצללה כזו, שכן הפיוניות בעלה נותרות פתוחות זמן ממושך יותר ולא נסגרות כדי למנוע אידוי מוגבר.

  • הגנה על הגזע - אחת הפעולות החשובות אותן אני מבצע עם התקרבות עונת הקיץ, היא מריחת לובן על גזעי העצים. לוותיקים שבינינו זה יזכיר עבודות רס"ר בטירונות, אך למעשה מדובר באחת הפעולות החשובות ביותר בטיפול בעצי פרי בבוסתן. הלובן, שצבעו כמובן לבן, מבוסס מגנזיום, מגן על הגזע בשתי דרכים עיקריות -

    • מניעת התחממות הגזע מקרני השמש ושמירה על קליפת העץ מפני התבקעות ופציעה.

    • דחיית מזיקים שונים, בהם דורבנים, מכרסמים ובעיקר תולעי עץ שמקורם ביקרונית, סס הנמר ועוד הנוברים בקליפה ומטילים בתוכה ביצים מהן בוקעים זחלים.

Painting the trunk white
שימוש בלובן על הגזע להגנה מפני נזקי שמש ומזיקים

  • הגנה מפני מזיקים - חשוב להגן על הפירות המתפתחים ומבשילים על העצים, כנגד זבובי פרי וציפורים. בתקופה הזו אני עוטף את הרימונים ברשת אורגנזה או שקית נייר חומה רגילה, מכסה את העצים הנשירים והליצ׳י ברשת נגד ציפורים ומנטר את אוכלוסיית המזיקים על גבי המדבקות הצהובות ששמתי ברחבי הבוסתן כדי לאתר נגיעות חריגה המחייבת טיפול.

Wrap the pomegranates in a net or a paper bag against bites
עטפו את הרימונים ברשת או שקית נייר כנגד עקיצות


Lychee fruit
פירות ליצ׳י טרם קטיף בחודש יולי

פירות מנגו מזן ״מאיה״ מבשילים על העץ, חודש יולי


  • חיפוי איזור הגזע - לקראת העונה החמה, אני מחפה את סביבת הגזע בצמחייה - ענפים שגזמתי, שאריות עשבייה, גזם גרוס ועוד. לחיפוי תפקיד משמעותי בהקטנת התאדות המים מפני הקרקע בסמוך לבית השורשים והפחתת עשבייה, ועל ידי כך שמירה על יעילות משטר ההשקייה.

Covering the trunk environment to reduce the evaporation of the irrigation water
חיפוי סביבת הגזע לצמצום התאדות מי ההשקייה

  • הימנעות מגיזום מוגבר בתקופה החמה - את עצי הפרי שסיימו להניב, אפשר לגזום עד כדי שליש בהיקף העלווה אך לא מעבר לכך. הגיזום הקל נועד למזער מעט את צריכת המים, אך חשוב לשמור על עלווה עשירה המצילה על ענפי העץ הפנימיים ועל הגזע. כמו כן, גיזום יתר בתקופה החמה והלחה, עלול להאיץ התפתחות מחלות גזע בפצעי הגיזום (הקפידו לחטא בהתאם לצורך).

  • משטר השקייה סדיר - למשטר השקייה סדיר וחף משינויים חריפים חשיבות רבה במניעת נזקים לגזע ולפירות. בעת השקייה הגזע והפירות מתמלאים מים ומתרחבים ובעת יובש מתכווצים. תנודות חריפות מידי שכאלו עלולות להוביל להיסדקות הקליפה, התפוצצות הפירות ופגיעה באיכותם.

  • תכנון השקייה - את השקיית העצים אני מתכנן בהתאם לעונת הגידול. לקראת הקיץ, אעדכן את כמויות המים שיקבל כל עץ.

    • נקפיד לא להשקות כמויות גדולות מידי כדי לא לפתח נוף מיותר.

    • נימנע ממרווחים גדולים מידי בין ההשקיות, כדי לא להכניס את העצים לעקת מים.

    • נשמור על כמות סבירה לכל עץ בהתאם לגילו -

      • עץ קטן, עד שנתיים נשקה כ-70 ליטר לשבוע.

      • עץ בוגר מגיל שלוש ואילך נשקה כ-100 עד 120 ליטר לשבוע.

      • בעצי הדר, בדגש על פומלה, הנמצאים בשלב הבשלת הפרי נוסיף מים בהתאם לכמות הפרי על העץ. פומלה יכולה לצרוך גם 160-200 ליטר לשבוע.

  • תיקון ופריסת מערכת השקייה – בתחילת הקיץ אני בודק מחדש את כל פריסת מערכת ההשקייה, מחליף סוללות במחשבי ההשקייה, פותח את המים ועובר לאורך הצינור, בודק את הטפטפות, מחפש נזילות וחתכים בצינור, מוודא שכל עץ מקבל את כמות המים המתוכננת. בדיקה קצרה זו, יכולה לחסוך עוגמת נפש רבה בהמשך, בשל צריכת המים המוגברת בעונה החמה.

irrigation of a citrus tree
סדרו את הטפטפות סביב העץ כך שיתאימו לצריכת המים שלו

עצי הבוסתן יקרים לנו וצמיחתם נמשכת זמן רב עד הנבת הפרי. חשוב לשמור עליהם במהלך השנה, בדגש על העונה החמה, כך שנוכל להמשיך וליהנות מפירותיהם.

782 צפיות

Comments


bottom of page