כוסברה ופטרוזיליה - הצמד הבלתי נפרד. כך תזהו את ההבדלים בטעם, במראה ובשימושים הקולינריים, ותקבלו טיפים לגידול ביתי מוצלח
אז מה אתם? פטרוזיליה או כוסברה?
אין אחד שלא התחבט בשאלה הזו לפחות פעם אחת בחיים. זה כמו אבטיח או מלון, מלפפון או קישוא וארטיק לימון מול ארטיק דובדבן.
אני אוהב את שניהם (אבל לא אוהב אבטיח ומלפפון...). בגינות הירק שהקמתי לאורך השנים, השניים האלה תמיד היות אורחים קבועים, כמעט בכל עונה בשנה, אבל בעיקר באביב ובסתיו.
באוקטובר 23׳, כמה ימים אחרי השבת השחורה ההיא, הגעתי לבית המפונה בצפון ומכיוון שלא הספקתי לשתול ולזרוע את החלקה העיקרית בגינת הירק הגדולה שלנו, החלטתי לעשות מעשה, ותחת אזעקות טילים וקולות המטוסים ממעל, שתלתי עגבניות, כרוביות, ברוקולי וקולורבי, ולסיום - בזיליקום, כוסברה ופטרוזיליה. ככה מילאתי את כל הגינה מתוך מחשבה שגם אם יש מלחמה מסביב אסור להפסיק לחרוש את התלם האחרון במדינה, זה שיושב ממש ליד הגבול. אבל ממש ליד..
כוסברה ופטרוזיליה הם שניים מצמחי התבלין הנפוצים ביותר בגינה ובמטבח, ולמרות שהם דומים במראה, יש ביניהם הבדלים ברורים בטעם, בריח ובשימושים הקולינריים.
אלה ההבדלים המרכזיים -
פטרוזיליה מאופיינת בטעם עדין ומרענן, עם עלים מאורכים חלקים או מסולסלים וגוון ירוק בהיר, והיא מתאימה להוספה למגוון רחב של מאכלים – מסלטים ועד תבשילים. אני אוהב להוסיף אותה למרק הירקות שאני מכין.
כוסברה, לעומתה, בעלת טעם וריח חזקים וייחודיים שלעיתים נתפסים כטעם נרכש, והיא בעלת עלים דקים ומפוצלים מאוד בצבע ירוק כהה. בעוד שהפטרוזיליה מעניקה רעננות קלה למנה, הכוסברה מוסיפה עומק וניחוח חזק, מה שהופך אותה לאידיאלית במנות כמו סלסה, חומוס ואפילו שקשוקה.
מתי לזרוע כוסברה ופטרוזיליה בגינה?
את שניהם זורעים באותן תקופות בדיוק - עם תום תקופת הגשמים בואכה האביב, כאשר מזג האוויר מתחמם מעט וקרני השמש מפציעות מבעד לעננים.
ובסתיו, כאשר החום המעיק של חודש ספטמבר חולף ועובר ומזג האוויר מתחיל להתקרר מעט, עם בוא אוקטובר ונובמבר.
איך זורעים ומגדלים כוסברה ופטרוזיליה בגינה?
אני אתיייחס לשניהם באות האופן כיוון שמדובר בשני צמחי תבלין זהים.
ראשית, נוודא שיש ברשותנו זרעים איכותיים שקנינו במשתלה או בחנות זרעים. נקפיד על התוקף של האריזה ונבדוק האם אוחסנה תחת קרני השמש (רמז-לא טוב) או בתנאים נאותים שיבטיחו נביטה טובה.
בגינה הביתית, אני משתמש בשקיות זרעים מיצרנים שונים מהארץ או מחו״ל, שנמכרים במשתלות ונשמרים תחת הצללה נאותה או בזרעים ששמרתי מהעונה הקודמת.
זריעה - יש להקפיד על הכנת הערוגה כפי שלימדתי אתכם כאן בבלוג בכמה מאמרים (חפשו אותם), על הקרקע להיות אוורירית, עשירה בקומפוסט איכותי וישרה ללא רגבים או אבנים אשר יקשו על הנביטה.
נחרוץ באדמה שורות עם האצבעות או כף שתילה ידנית, ונפזר בעדינות ובצורה אחידה (!) את הזרעים לאורך השורה.
נזרע בעומק של 2 ס״מ, נקפיד על מרווח של 15 ס״מ בין שורה לשורה ונזרע כמה שורות שאפשר, בתוך הערוגה שהכנו מבעוד מועד.
אחרי שזרענו, נשקה עם מזלף בצורה עדינה, כדי להרוות את הקרקע והזרעים, אך נקפיד שלא להשקות בזרם חזק כדי לא להזיז את הזרעים ממקומם.
איך קוטפים כוסברה ופטרוזיליה?
פטרוזיליה וכוסברה נבדלות זו מזו בזמן הנביטה ובמשך הזמן עד לקטיף:
פטרוזיליה: זמן הנביטה של פטרוזיליה איטי יחסית מבין שאר הירקות ונע בין 14 ל-28 ימים. ניתן להתחיל לקטוף את העלים כאשר הצמח מגיע לגובה של 15 ס״מ (כ-70 עד 90 ימים לאחר הזריעה, בהתאם לתנאי הגידול והאקלים.
כוסברה: כוסברה נובטת מהר יותר, עם זמן נביטה של 7 עד 14 ימים. ניתן להתחיל לקטוף את העלים כ-30 עד 45 ימים לאחר הזריעה.
שני הצמחים זקוקים לאור שמש ישיר ומאדמה עשירה ומנוקזת היטב, שיסייעו להם להתפתח בצורה מיטבית.
כמה טיפים לגידול כוסברה ופטרוזיליה -
פטרוזיליה מניבה כ-5 מחזורי עלים טריים בטרם יתחיל הצמח להתעצות ויקדים את פריחתו. מומלץ לגזום אותה פעמים רבות עם הגיעה לגובה של 15 ס״מ.
שני הגידולים זקוקים לקרקע לחה ומנוקזת היטב. הימנעו מהצפה של הערוגות בעיקר בשלב הנביטה אך גם לאחר מכן.
ניתן למקם בערוגה גם בזיליקום, כיוון שצמחים אלה הם שותפים טובים וגדלים היטב יחדיו.
זרעו כמה מחזורי גידול עוקבים, אחד בכל 2-3 שבועות בערוגותשונות בגינה, וכך תוכלו ליהנות משפע של כוסברה ופטרוזיליה לאורך זמן רב.
עכשיו נותר לכם רק להחליט מה אתם אוהבים יותר - כוסברה או פטרוזיליה או את שניהם יחד. כמוני.
בהצלחה.
Comments