המדריך המלא להגנה על הגינה בלי לרסס בחומרי הדברה.
העונה החמה מביאה איתה, מלבד פירות עונה נהדרים, גם דברים קצת פחות טובים כמו גל של מזיקי גינה עקשניים, המסרבים לעזוב את צמחי הירקות ועצי הפרי.
בפוסט הזה אני נענה לבקשת חברים ששואלים ללא הרף מה ניתן לעשות כנגדם, אבל מבלי לרסס את הגינה בחומרי הדברה המזיקים לבריאות.
כדי לפשט את העניין, לא אמנה פה את רשימת המזיקים הבלתי נגמרת ולא אאפיין כל אחד מהם, אבל כן אתן לכם.ן את השיטות שלי להרחקת המזיקים מהגינה, תוך שימוש באמצעים מכניים פשוטים שניתן לרכוש בכל חנות לציוד חקלאי ומשתלה.
ראשית, אספר שבשנים עברו, השתמשתי די הרבה בחמרי הדברה המותרים לשימוש בחקלאות האורגנית. זהו לא המקום למנות אותם וגם אינני רוצה לשמש כממליץ על חומרים אלה, הגם שעשו עבודה לא רעה בכלל בגידולים השונים.
בגינה שלי קרה דבר מעניין (אבל צפוי). לאחר שנתיים בהם השתמשתי בחומרים הותרים בחקלאות האורגנית, עשיתי ניסיון ובשנה שלאחר מכן זנחתי לחלוטין את השימוש בהם ועברתי לאמצעים מכניים בלבד.
לשמחתי, הגיוון הבוטני והביולוגי שנוצר בגינה לצד אמצעים מכניים אלה, שמר על בריאותה ועל איזון אוכלוסיות המזיקים והמועילים באופן שאיפשר להניב תוצרת רבה מאוד, ואף גבוהה יותר, גם ללא שימוש בחמרי הדברה.
בעבר הרחוק מאוד, בצעירותי, כחקלאי בקיבוץ בארי שבנגב, השתמשתי בחומרי הדברה המשמשים בחקלאות התעשייתית, שהיו אז הפתרון המקובל למזיקים ממגוון סוגים ומופעים. , כיום אנו רואים מעבר להדברה ירוקה יותר ופחות מזיקה מזו שהיתה בעבר.
אז איך מגינים על הגינה ממזיקים בלי לרסס?
אני משתמש בחמישה אמצעים פשוטים וזמינים כדי להגן על הערוגות ועצי הפרי בגינה ובבוסתן הפרטי שלי בבית ובגינות אותן אני מטפח, כמו למשל גינה קהילתית בשטח של מעל דונם. אסקור שיטות אלה ממש בקצרה כדי לפנות אתכם.ן לעבודה בגינה:
הגנה באמצעות רשתות צפופות -
שימוש ברשתות הגנה צפופות היא אחת השיטות הוותיקות והמוכרות ביותר בחקלאות האורגנית ואף התעשייתית הרגילה. הרשת מונעת כניסתם של מזיקים שכיחים כמו כנימות עש, מנהרן ותריפסים הגורמים לנזקים גדולים, מונעת יציאתם משטח הגידול של חרקים מועילים ואף מונעת גישה של בע״ח ומכרסמים שונים לצמחים.
אני משתמש כבר שנים ברשתות צפופות (מסוג 50 מש), גם בערוגות הירקות וגם על עצי הפרי, בעיקר הנשירים (נקטרינה, אפרסק, שזיף ומשמש).
הגנה על הפירות (רימונים, נשירים ועוד) -
סוגיית נוספת וחשובה מאוד היא ההגנה על הפירות עצמם ולא רק על העץ כמכלול.
אני מקפיד לעטוף את הפירות בשקית חומה או שקית אורגנזה (רשת עדינה).
הפירות אותם אני עוטף הם בדרך כלל רימונים, אשכולות של שסק, תפוחים, נקטרינות זהובות, ונשירים שונים כמו שזיפים שרגישים מאוד לעקיצות זבובי פרי.
הגנה באמצעות מלכודות דבק צהובות -
מדבקות צהובות הן פתרון נהדר כדי ללכוד מזיקים בגינה, אך שימו לב לא להשתמש בהן בזמן הפריחה, שכן לא נרצה לפגוע בחרקים מאביקים, בדגש על הדבורים. לעיתים, לצערנו, נהיה עדים גם לציפורים קטנות (צופיות, דרורים) שנדבקות למלכודת. במקרה כזה נשתמש בשמן ונפריד אותן בעדינות מבלי לפגוע בנוצותיהן.
אני ממקם את המלכודות בכל מקום בגינה בו אני מזהה נגיעות קשה של מזיקים מעופפים, ובעיקר בין ענפי עצי פרי. המדבקות מסייעות מאוד להפחית את עקיצות הפרי ואת אוכלוסיית המעופפים.
הגנה באמצעות בקבוקי פיתיון נגד זבובי פרי -
אחת השיטות החשובות בעיני היא שימוש במלכודות פיתיון (מתקני לכידה) נגד זבוב הפירות הים תיכוני וזבוב הזית, שניים מהמזיקים הבולטים במטעים ובוסתנים פרטיים. עקיצות הזבובים גורמות לפחת גבוה בפרי ויכולות אף להביא לאובדן כלל התנובה.
כדרך קבע, אני משתמש מזה שנים רבות בבקבוקי פיתיון (למשל ״נו-מד פליי״ של חברת ביו-בי הישראלית). כל בקבוק מכסה שטח של כ-100 מ״ר, כך שגינה ממוצעת מצריכה כ- 2-3 בקבוקים לכל היותר (תלוי בפיזור וסוגי העצים בבוסתן שלכם).
שמירה על מגוון בוטני ומחזור זרעים -
בגינת הירק נקפיד שלא לגדל את אותו הירק באותה ערוגה פעם אחר פעם כדי לא לעודד התפתחות מזיקים האופייניים לאותו הגידול (למשל כנימות עש טבק ועגבניות), וכמו כן נגוון את הגינה בסוגים שונים של ירקות, פרחים וצמחי תבלין שחלקם אף משמשים כדוחי מזיקים טבעיים.
לדוגמא - פרח הטגטס הידוע בתכונותיו המועילות ומשמש אותי דרך קבע בהרחקת כנימות עלה. אני נוהג לשתול אותו בין הערוגות - גם יפה וגם מועיל.
בניית בריכות מים אקולוגיות בגינה - בניית בריכות מים שקועות, למשל ממיכלי דישון ישנים שיועדו להשלכה (עברו ניקוי והכשרה לשימוש) המשמשות כ"נישות אקולוגיות" ומקור מים זמין עבור חיות בר וחרקים מועילים רבים, המהווים חלק מהמגוון החי של הגינה ופועלים כמווסתים את אוכלוסיות המזיקים הרבות הפושטות על הגינה. בבריכות אלה שותלים צמחי מים וטיהורם מבוצע ע״י מיקרואורגניזמים בשורשי הצמחים.
לסיכום,
יש דרכים מועילות ומגוונות לשמירה על גינת הירק והבוסתן, גם ללא ריסוס בחומרי הדברה, שבאופן אישי אני מעדיף להרחיק מסל המזון הפרטי שלי.
מקווה שהמאמר הזה יסייע לכם לגוון את סל הכלים בגינת הירק האורגנית הביתית, ועכשיו - רוצו לגינה.
מה לגבי ערצבים? יש דרך לחיות איתם? לפני שנה הם אכלו לי שתילים ואי אפשר היה לשתול סטרטרים בערוגות