הטיפים הטובים ביותר שיעזרו לכם להכין ערוגת ירקות לסתיו ולחורף.
עם פרוס השנה החדשה עלינו לטובה, הנה הזדמנות לחזור לחקלאות הביתית המסורתית, להקים לנו ערוגת אדמה בסגנון של פעם ולעסוק בגידול ירקות בבית.
בגן הירק של פעם, לפני שנכנסו לחיינו שמות מוזרים של ערוגות כמו "פוט סקוור גארדן", "נו דיג" ו"גרואו ביו אינטנסיב" (אכתוב על ערוגות מעניינות אלה בפעם אחרת), היינו מגדלים ירקות כמו הפלאחים המסורתיים, בערוגת אדמה רגילה, אך מאוד יעילה.
ערוגת אדמה קלאסית, שואבת את מאפייניה מהחקלאות הבסיסית, בין היתר חקלאות הבעל והשלחין, שנפוצה מאוד בשדות צפון הנגב בו גדלתי. בגן הירק שבו עבדתי מאז גיל 10, היינו מכינים ערוגות ארוכות, מתחחים בעזרת טרקטור פורד ישן או במתחחת ידנית, מפזרים קומפוסט, מיישרים את האדמה ושותלים.
הפשטות של הכנת ערוגה לגינה, משימה החוזרת על עצמה מידי עונת גידול, היא ששבתה אותי בקסמיה כבר לפני שנים רבות. בני האדם מגדלים מזון כבר אלפי שנים, והמרכיבים הבסיסיים תמיד חוזרים על עצמם - קרקע, מים, קומפוסט או דשן ושתילים או זרעים של צמחי תרבות, מהם אנו מפיקים את מזוננו. לפעמים זה נפלא לחזור אל הבסיס, ופשוט לעבד את האדמה.
הכנת הערוגה ובעיקר שלב השתילה, הן מעבודת הגינה המהנות ביותר ומתאימות לכל גיל. שלב השתילה אהוב במיוחד על הילדים ומספק להורים רגע של נחת.
איך מתחילים?
ראשית, נבחר את המיקום לערוגה המיועדת, ננקה את הערוגה משאריות של אבנים, עשבי בר וגידולים קודמים וניישר את האדמה בעזרת מגרפה. להכנת הקרקע חשיבות רבה בטרם ניכנס לעונת הגידול והכנה טובה ויסודית תחסוך לנו עמל רב בהמשך.
חשוב לציין - אם הקרקע קשה ויבשה, כדאי להשקות אותה במים מספר שעות טרם הכנת הערוגה, על מנת שתהיה קלה יותר לעיבוד. אין ממש צורך להפוך את הקרקע עם קילשון, אחת המשימות היותר תובעניות בגינה, ותיכף תבינו למה.
בשלב הבא, נבחר את מיקום הערוגה וקו ההשקייה שיספק לה מים. אני מקפיד על חיבור קו ההשקייה למחשב ובודק טרם השתילה את תקינות הקו והטפטפות, על ידי פתיחת המים, ניקוז הצינור ומיקומו לאורכה.
עתה, נפזר קומפוסט בנדיבות לאורך הערוגה - כמה? כ-10 ליטר למטר מרובע אחד או במקרה זה למטר רץ של ערוגה - שימו לב שצינור ההשקייה מסמן לנו את מיקומה המדוייק. פזרו את הקומפוסט ברוחב של 15 ס"מ מכל צד של הצינור ולאחר מכן פזרו דשן בשחרור איטי, המתאים מאוד לגידול ירקות וחוסך את יישום הדישון לאורך הגידול עצמו.
טיפ חשוב - על מנת לחסוך בעבודה רבה, אני בונה ערוגה צרה, ברוחב כ-30 ס"מ בלבד המספיקה בהחלט לרוב סוגי הירקות.
אני משתמש בכלי העבודה הנהדרים של חברת WOLF Garten, המגוון הרחב, קלות התפעול והאמינות לאורך שנים, הפכו כלי עבודה אלה לחברים קבועים במחסן הגינה והראשונים שנשלפים ממנו לכל משימה בגינת הירק הביתית.
את הקומפוסט והדשן נצניע לתוך האדמה בעזרת מקלטרת 3 שיניים, שנוחה מאוד לעבודה הזו. זוכרים את מה שכתבתי קודם על הקילשון? אז המקלטרת חוסכת את העבודה הקשה ומאפשרת תיחוח קל של הקרקע לעומק של 10 ס"מ, המספיקים בהחלט לשתילה בהמשך. אם השקיתם קודם את הקרקע הקשה, משימה זו תהיה קלה בהרבה ואף מהנה.
לאחר הקילטור, ניישר קלות בעזרת מגרפה ונרווה במים את הערוגה הצרה שהכנו.
גם פה יש חיסכון ניכר במים שכן איננו משקים לרוחב הגינה כולה, אלא רק פס צר וממוקד שאותו עיבדנו מקודם. נשקה בעזרת מזלף גינה עד שהקרקע תהיה ספוגה אך לא בוצית.
הקרקע הרטובה תספק לשתילים הצעירים סביבה תומכת ותקל מאוד על קליטתם בימים הראשונים.
כאשר הערוגה שלנו מוכנה, נכין את חורי השתילה בעזרת דקר-גינה. כל חור ימוקם ליד טפטפת במרחק של 3-4 ס"מ ממנה, לא רחוק יותר ולא משנה באיזה צד של הצינור. כדאי לפתוח כבר עתה את ההשקייה, לוודא כי כל הטפטפות עובדות כשורה ואז גם קל יותר לכוון בצורה נכונה בעזרת הדקר.
גידול אורגני - החלק הכיפי -
ועכשיו מגיע החלק שכולם ממש אוהבים, ובעיקר הילדים בחבורה - שתילת הירקות. פעילות זו מהנה במיוחד ומתאימה לכל גיל.
נניח את השתילים בחורי השתילה המיועדים, ונכסה אותם בעדינות באדמה כשהם ישרים כלפי מעלה.
נכוון את מחשב ההשקייה לכמות של ליטר אחד לכל צמח ביום, ולאחר קליטתם באדמה, כעבור שבוע, נוריד את הכמות לחצי ליטר ליום או פחות, בהתאם לימי הגשם ולמצב הקרקע.
מכאן ואילך נסמוך על השמש והגשם (או ההשקייה), וניתן ללירקות לצמוח ולגדול.
טיפ - לחובבי המכניקה, את הכנת הקרקע אפשר לעשות גם בעזרת מתחחת מכנית, חשמלית או מונעת בבנזין, כמו למשל המתחחת הפרטית שלי מתוצרת חברת stiga השוודית (החברה ממוקמת כיום באיטליה ומוצריה מיובאים לישראל).
אני משתמש במתחחת רק בחלק מהערוגות, בהן אני מגדל בהיקפים גדולים במיוחד, כמו למשל תירס מתוק או עגבניות תמר וכאשר נדרש עיבוד מורכב יותר לקרקע.
העבודה עם מתחחת מחייבת זהירות ושימוש על פי כללי היצרן והיבואן והינה באחריותו של המשתמש.
Comments