top of page

גידול אננס בגינה הביתית: איך לגדל אננס טרי בביתך

  • תמונת הסופר/ת: אודי
    אודי
  • לפני 5 ימים
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: לפני יומיים


מדריך לגידול אננס בגינה האורגנית הביתית שלך.




כמו תמיד בבלוג שלי, אני מקפיד לכתוב על הדרך הקלה והנוחה לגדל ירקות ופירות אצלכם בגינה הביתית.

אננס הוא אחד הפירות שהפכו בשנים האחרונות לפופולריים במיוחד הודות לאיכות הגבוהה של הפרי ולחיבה הישראלית לפירות טרופיים שגם מצטלמים טוב במיוחד.


גידול אננס בבית יכול להיות חוויה מספקת וקלה מאוד, גם אם ארוכה ומצריכה הרבה סבלנות.

האננס הוא פרי טרופי חד-פסיגי רב-שנתי (משפחת הברומליים) מתוק וטעים בעל ערכים תזונתיים רבים, דרישותיו צנועות וניתן לגדלו בכל מקום, גם בעציץ במרפסת.

במאמר זה אסביר איך לגדל אננס בגינה האורגנית שלכם, מהשלבים הראשונים ועד הקטיף וגם לאחר מכן - איך להמשיך ולגדלו וליהנות מפירותיו לאורך שנים.


Pineapple
אננס בשל מזן MD2


שלב ראשון: בחירת סוג האננס והכנה לגידול

כדי לגדל אננס, נתחיל משימוש בציצת הפרי שקנינו בסופר, אצל הירקן או כפי שאני מעדיף - ישירות מהחקלאי הישראלי שמגדל אותו. כן, היום כבר מגדלים אננס בישראל מהצפון ועד הדרום ובשנים האחרונות אני רואה יותר ויותר חברים שמגדלים אותו גם בבית, ממש כמוני.


אז איך מתחילים לגדל אננס?

נתחיל בבחירת המועמד - כדאי לבחור אננס טרי וזהוב, בעל ריח מתוק, שציצת עליו ירוקה בריאה ומלאה.

הזנים הנפוצים כיום בישראל הם קווין (עלים קוצניים בשוליהם) והזנים קיין ו-MD2 שלהם עלים חלקים המאופיינים בפרי גדול יחסית. את כולם ניתן לגדל גם בבית.

ראשית, תטעמו את האננס שקניתם ורק אז תחליטו אם כדאי להשקיע זמן רב בגידולו - אם הפרי איננו לטעמכם, חפשו זן אחר אצל הירקן/חקלאי.


איך מכינים את האננס לשתילה?

  1. מפרידים את ציצת העלים מן הפרי בתנועה סיבובית (אם הם קוצניים - היזהרו). או שפשוט חותכים כ-1-2 ס״מ מתחת לעלים (ראו בתמונה).

  2. מנקים את שאריות הפרי ומורידים את העלים התחתונים. מכאן יש שתי שיטות -

    • מניחים את העלים בצלוחית/כוס מים רדודה למספר ימים עד שיופיעו שורשים ראשוניים. לאחר מכן ניתן לשתול את הצמח באדמה.

    • שותלים מייד בקרקע לחה ומנוקזת היטב.


Pineapple
חיתוך ציצת העלים אותה נשתול בעציץ
השרשת האננס בכוס מים למשך מספר ימים עד הופעת שורשונים קטנים. יש להחליף את המים מידי יומיים
השרשת האננס בכוס מים למשך מספר ימים עד הופעת שורשונים קטנים. יש להחליף את המים מידי יומיים
שתילת האננס בעציץ (שימו לב לשורשונים הקטנים בתחתית ציצת העלים)
שתילת האננס בעציץ (שימו לב לשורשונים הקטנים בתחתית ציצת העלים)

שלב שני: מיקום ותנאי גידול

אננס אוהב חום, לחות ושמש לא ישירה. חיבתו של האננס ללחות היא חריגה ביחס למה שאתם רגילים בגינה (לרוב נרצה להימנע מלחות הגורמת למחלות עלים) אך היא מועילה לגידולו וניתן גם להשקותו בהזלפה או עירפול. אל תחששו מהרטבת העלים או מהצטברות מים במרכזם.

גם בחורף אננס זקוק לטמפרטורות חמימות (16-32 מעלות), כך שבאזורים קרים במיוחד מומלץ לגדל אותו בסביבה מוגנת (למשל עציצים בבית או חממה).


מתי קוטפים את האננס בישראל?

עונת התנובה של פרי האננס משתנה באופן משמעותי לפי האקלים המקומי. ככל שהאזור קרוב יותר לתנאים טרופיים אידיאליים, כך טווח התנובה רחב יותר, והיא יכולה להיות כמעט רציפה.

בישראל תקופת הקטיף נעה בדרך כלל בין החודשים אפריל לנובמבר והכל נמכר לשוק המקומי. שאר הפירות הם מיובאים (קוסטה ריקה, קניה, רפובליקה דומיניקנית) אבל לדעתי, אין ספק שהפרי הישראלי המקומי הוא האיכותי ביותר.


אננס חובב סביבה חומצית, בדומה לפירות יער, ולכן נקפיד להוסיף גופרית במידה ועליו מקבלים גוון סגול או בהיר.

מצע הגידול צריך להיות מנוקז היטב, וכדי לשפר את הניקוז אפשר להוסיף חול או פרלייט לתערובת האדמה.


ניתן לגדל אננס גם באדמה, אך הוא מעדיף קרקע חולית ומאווררת מאוד ולכן אדמות כבדות ואטומות יתאימו פחות.

כאשר שותלים בערוגת אדמה בגינה, נסו שלא לצופף יתר על המידה ושמרו על 6 שתילים למטר ערוגה.


רגישות למחלות ומזיקים באננס

האננס עמיד מאוד למחלות ומזיקים בעלים עם זאת נקודת התורפה העיקרית שלו הוא בית השורשים, הרגיש מאוד למחלות, פטריות ורקבונות הנובעים בעיקר מניקוז לקוי ועודפי מים בסביבת השורש.

צמח שנפגע יתקשה מאוד להעמיד פרי איכותי ובעל משקל גדול ומומלץ מאוד לשפר את ניקוז המצע, להפחית את ההשקייה ולקוות להתאוששותו.


שלב שלישי: השקיה ודישון

יש להשקות את צמח האננס באופן מתון אך עקבי. לא כדאי להפריז בהשקיה, שכן עודף מים עלול לגרום לרקב באדמה ובשורשים. אני ממליץ להשקות אננס הגדל בעציץ רק אחת למספר ימים בכמות שלא עולה על חצי ליטר מים ובכל מקרה לא להציף את המצע. שימרו על מצע לח בלבד בסביבת הצמח.


מומלץ לדשן את הצמח בתמיסה אורגנית המתאימה לצמחים טרופיים אחת לחודשיים בערך או באמצעות דשן בשחרור איטי כאשר מופיעים סימני מחסור, בצורת עלים סגולים המאבדים את גוונם הירוק.


מומלץ מאוד לעשות שימוש בביוסטימולנטים (חומצות הומיות ופולביות אורגניות) שאמנם אינם דשנים קלאסיים אך משפרים מאוד את צריכת חמרי ההזנה מן הקרקע ותורמים רבות לבריאותו של הצמח ולהתבגרותו התקינה עד הנבת הפרי.


צמחים שנשתלו בערוגה פתוחה עלולים לסבול ממחסור בברזל בעונת הגשמים. במקרה זה הגמיעו בכילאט ברזל והמעיטו בהשקייה. מומלץ לכסות על הצמחים ולמנוע הצפה ממי נגר. בצמחים שנשתלו בעציצים, פשוט הזיזו אותם למקום מוגן.


הזנה נכונה היא אחד המפתחות לגידול אננס בריא ופרי איכותי. אננס זקוק לאספקה סדירה של חומרים מזינים במהלך כל מחזור הגידול שלו, ולכן יש להקפיד על דישון מתאים לאורך כל השנה. שימו לב לסימני מחסור וטפלו רק במידת הצורך.


שלב רביעי: סבלנות

  • צמיחה ופיתוח הנוף: האננס מפתח מערכת שורשים וצומח כצמח עשבוני רב שנתי בעל עלים בשרניים וארוכים. שלב זה דורש סבלנות, ויכול להימשך שנה וחצי עד שנתיים (18-24 חודשים).

  • השראת פריחה: לאחר שהצמח הגיע לגודל המתאים ומכיל כ-15 עלים בוגרים (בדרך כלל כ-12-18 חודשים), הוא מוכן לפריחה. בגידול מסחרי מעודדים פריחה מלאכותית באמצעות חומר הנקרא ״אתרל״ אך הוא אינו מומלץ בגידול ביתי.

    בעציץ הביתי ניתן לעודד פריחה על ידי הנחת תפוח בשל או חצי בננה (המשחררים גז אתילן, הורמון צמחי טבעי המעודד הבשלה ופריחה) בלב הצמח ולכסות בשקית נייר למשך כשבוע.

  • זיהוי הפריחה: הפריחה של האננס היא למעשה קבוצת פרחים קטנים שיוצרים את מה שיהפוך לפרי. היא נראית כמו "קונוס" קטן ואדמדם-סגלגל שצומח ממרכז ציצת העלים. תהליך הפריחה והתפתחות הפרי לאחר מכן נמשכת מספר חודשים.

  • התפתחות הפרי: תתרחש באיטיות לאחר שבמרכז הצמח תופיע תפרחת סגולה-אדומה. הפרי הוא למעשה פרי קיבוצי שמתפתח ממאות פרחים. שלב זה נמשך כ-4 עד 6 חודשים עד שהפרי מבשיל ומוכן לקטיף.

  • קטיף: קוטפים את הפרי כשהוא מגיע לצבע זהוב-כתום בבסיסו ומפיץ ריח מתוק (ראו בתמונה).


Pineapple flower
פריחה של אננס המתפתחת לפרי.

גידול אננס דורש סבלנות – מרגע השתילה ועד לפרי הבשל יכול לעבור זמן רב של כשנה וחצי עד שלוש שנים. סימן לכך שהאננס מוכן לקטיף הוא שינוי בצבע הפרי מירוק לזהוב וריח מתוק המופיע בבסיסו.

מדוע האננס צומח כל כך לאט?

לעלי האננס מנגנון פוטוסינטזה ייחודי, הדומה במידת מה לזה של צמחי המדבר ומטרתו חיסכון מירבי במים. תהליך זה מתרחש באננס בצורה מפוצלת ביחס לצמחים רגילים, כך שבמהלך הלילה הוא אוגר Co2 בעליו ובמשך היום מבצע פוטוסינתזה כאשר הפיוניות סגורות והוא אינו מאדה מים.

בשל התהליך המסורבל והמורכב הצימוח לרוב איטי מאוד ועובר זמן רב עד הנבת הפרי. מבחן בסבלנות - כבר אמרנו?


young pineapple
אננס צעיר מאוד בשלבי התפתחות ראשוניים.
Pineapple ready for harvest
אותו אננס לאחר הבשלתו, בראש עמוד הפרי, לאחר. מספר חודשים.

ריכזתי כאן תשובות לשאלות נפוצות ששואלים אותי על אננס בגידול ביתי -


  • כמה פירות ייצאו מציצית אחת של פרי שגודלה בעציץ?

    • פרי בודד אחד יוצא מכל צמח אננס בוגר. האננס הוא צמח שמניב פרי אחד בלבד מעמוד הגזע המרכזי.


    מה קורה לצמח אחרי הקטיף?

    • לאחר הקטיף, צמח האם אינו מניב פרי נוסף מאותו עמוד גזע.

    • הצמח ממשיך לחיות ומפתח ייחורי צד (נצרים/שלוחות) מבסיסו או מהעלים התחתונים. ניתן להפריד את הייחורים הללו ולשתול אותם כצמחים חדשים שיניבו פירות נוספים.


  • האם מדובר בצמח חד פעמי או שניתן להמשיך לגדלו עוד ועוד?

    • האננס הוא צמח רב-שנתי, אך הוא מניב פרי מרכזי בודד פעם אחת בלבד.

    • ניתן להמשיך לגדלו עוד ועוד על ידי שימוש בייחורי הצד (נצרים) או בציצת הפרי החדש. כל נצר או ציצת עלים שתשתלו יצמחו לצמח חדש, וכל אחד מהם יניב פרי אחד במחזור הגידול הבא.


  • האם חובה להשריש מחדש את ייחורי הצד או שניתן להשאיר אותם לצד צמח האם כדי שיפרחו מחדש?

    • מתוך הצורך לקבל פרי גדול ואחיד, בגידול מסחרי וגם בגידול ביתי מומלץ להפריד את הנצרים/ייחורים לאחר הקטיף של הפרי המרכזי. הפרדה זו מאפשרת לכל נצר לגדול לצמח עצמאי, לפתח מערכת שורשים משלו, ולקבל את כל משאבי הגידול הדרושים לו כדי להניב פרי גדול וטוב יותר.



Pineapple in a pot
שתיל אננס צעיר בעציץ. קל ופשוט לגדל לבד.

סיכום

זהו. מקווה שקיבלתם תיאבון לגדל אננס לבד ושכל התשובות נמצאות במאמר שלפניכם.

גידול אננס בגינה הביתית אינו מורכב במיוחד, אך דורש מעט (או הרבה..) סבלנות. עם התנאים הנכונים והשקעה מינימלית, תוכלו ליהנות מאננס טרי וטבעי שגדל ממש ליד הבית. חוויית הגידול היא מתגמלת במיוחד והטעם המתוק יגרום לכל ההשקעה להיות שווה את הזמן.

תהנו.

תגובות


bottom of page