לכל אחד פלפל משלו - מתוק, חריף, צבעוני, עגול או מאורך.
פלפלים גידלתי מאז שהייתי ילד בגן הירק בקיבוץ.
כילד, הייתי מאוד בררן באוכל, וירקות היו בכלל מחוץ לתחום - חוץ מפלפל. משהו בקרנצ'יות שלו, בצבע המבריק ובטעם העשיר, גרמו לי ולפלפל להיות חברים טובים מגיל קטן.
דבר נוסף שאהבתי מאוד בפלפל, הוא המגוון העצום של הזנים - צבעים, טעמים, צורות, זהו פרי נפלא שמגיע בהמון צורות שונות, ומתאים כמעט לכל צלחת וארוחה.
והמגוון, בוודאי כיום, הוא בהחלט מרשים -פלפל ירוק, פלפל ביס (כתום, צהוב, אדום), פלפל מאורך ("שושקה"), גמבה אדומה, כתומה, צהובה, פלפל משולש ("סלסה"), פלפל פעמון, פלפל חריף (צ'ילי, שיפקה, חלפיניו ועוד ועוד) – ופה נפתח כבר עולם שלם ואין סופי שרק עליו אפשר לדבר יום שלם.
אבל הפלפל לא סלחן כצמח ועוד פחות מזה כפרי, שמטבעו הוא מאוד רגיש לשינויי מזג אויר ולמזיקים שונים.
איפה ומתי לגדל פלפל:
אני מגדל פלפלים בגינה, בערוגות אדמה, זה המקום הטבעי שלו בעיניי, אבל אפשר לגדל פלפל כמעט בכל מקום - חוץ מאשר בתוך הבית, שם אין מספיק שמש.
אפשר לגדל אותו בעציץ או באדנית עמוקה שיאפשרו התפתחות תקינה של בית השורשים, אך כאן יש לדאוג להשקייה תכופה שכן העציצים מתייבשים והפלפל מגיב במהירות לשינויים בכמות המים במצע הגידול.
הקפידו על ניקוז של בערך שליש מכמות המים בהם השקתם את העציץ/אדנית, ובדרך זו תמנעו תופעות של מליחות במצע.
תקופת הגידול המיטבית היא בין מרץ ליולי, שכן הפלפל אוהב מאוד שמש אך לא חום. מקמו את הפלפלים שלכם באיזור שיש בו כמה שעות של שמש במהלך היום.
כמו כן, הפלפל המתוק הוא חד שנתי, ולאחר שיסיים להניב (בשיא הקיץ), נעקור אותו ונכין את הערוגה לגידולי סתיו.
בחורף, נתקשה מאוד לגדל פלפלים, אלא אם נעשה זאת בחממה, שכן הצל והקור הם אוייביו הישירים של הפלפל והתפתחותו נבלמת בתנאים אלה עד כדי היעדר תנובת פרי מוחלטת.
זריעה או שתילה?
אני מעדיף לקנות שתילי פלפל מהזן המועדף עליי, ממשתלה איכותית ונקייה, אך פעמים רבות הנבטתי פלפלים במגשים ייעודיים, ושתלתי אותם בגינה בהצלחה רבה.
זה תלוי בכם בעיקר - הנבטת הפלפל יחסית מהירה, אך ככל הנבטה הוא דורש טיפול שוטף ותשומת לב עד להתבססות השתיל הצעיר.
מרווחי שתילה/זריעה -
המרווח הרצוי בין צמח לצמח בשורה הוא 30-40 ס"מ (מקמו בהתאם למרווח בין הטפטפות על אותו צינור).
מרווח בין שורות - ניתן לזרוע/לשתול משני צידי צינור הטפטוף, אך במרחק של לפחות 10 ס"מ מכל צד
הפריחה בצבע לבן ותגיע כעבור כ-30 ימים מהשתילה, אך הבשלת הפרי תתרחש החל מהיום ה-50 ואילך. הפלפל מניב במספר גלים, בכל אחד מהם מספר פירות לצמח בודד.
פלפלים נובטים בקלות על גבי כל מצע, אך טעות שכיחה היא לנסות לגדל פלפל מזרעים של פרי שקנינו בסופר או אצל הירקן. הפלפלים שאנו קונים הם מכלוא (זן שנוצר מהכלאה של צמחים טהורים, אך צאצאיו יניבו תוצר לא צפוי ולרוב לא פורה מספיק) ולכן מומלץ להימנע מכך, אם ברצונכם לקבל תוצרת איכותית מהזן המדוייק שבחרתם.
השקייה ודישון:
הפלפל אוהב מים ושונא מליחות בקרקע.
בגידול פלפל, הקפידו תמיד על קרקע לחה ומנוקזת אך לא מוצפת.
אני משקה רק עם טפטוף, ונמנע לחלוטין משימוש בממטרה/צינור גינה, למעט בשלבי ההנבטה בערוגה, וזאת כדי להימנע ממחלות עלים.
הפלפל זקוק לליטר מים ליום, אך בהתאם לתנאי מזג האויר, הוסיפו מים אם זיהיתם כמישה של העלים ועייפות של הצמח.
במידה והצמח מראה סימני עקה כתוצאה מדישון יתר/מליחות - בצעו שטיפה מהירה לבית השורשים והמשיכו כך עד להתאוששות הצמח.
שיטה מעניינת שתוכלו לנסות – אני עושה אותה כמעט בכל מחזור גידול, היא הצמאה של הפלפל. כשבוע לאחר השתילה, הורידו מאוד את כמות המים עד למינימום, ועקבו אחר מצב השתיל - הוא אמור להיראות חלש ומעט מיובש אך שמרו עליו היטב (הוסיפו מעט מים אם המצב קשה). לאחר כשבוע העלו את כמות המים לליטר ליום, והניחו לצמח להתפתח.
בתוך מספר ימים הפלפל יפרוץ והתקופה עד הוצאת הפרחים והחנטה תתקצר משמעותית. זוהי פרקטיקה הנהוגה בקרב מגדלים שונים בישראל, היא אמנם דורשת הרבה תשומת לב, אבל שווה לכם לנסות.
מבחינת דישון, לפלפל הגדל בגינה הביתית אין דרישות מיוחדות, אך הקפידו להכין את הערוגה ראו בבלוג מאמרים על הכנת ערוגות ותחזוקת הגינה - קישור.
אם מדובר בערוגה שסיימה זה עתה גידול אחר, הוסיפו דשן וקומפוסט איכותי.
טיפול בפלפל:
הפלפל קל מאוד לגידול ואינו זקוק להדליה או גיזום מיוחד. הקפידו להוריד עלים חולים אך אין צורך לעצב את הצמח, הוא עושה את זה לבד ומתפתח בצורה תקינה בדרך כלל.
בעונה החמה, החל מחודש מאי, הפלפל צריך הצללה שכן הוא רגיש מאוד לקרינת השמש ואם זו חזקה, לא תתרחש חנטה, והפירות לא יתפתחו בצורה תקינה. על חלקם תראו כתמי שמש חומים, הנראים לעיתים כמו ריקבון, וחלק מהאנשים נמנעים מאכילת הפרי בשל כך. אני משתמש ברשת צל 30 או 60 אחוז, בהתאם לעוצמת הקרינה – מתחת לרשת, הפלפל ימשיך להתפתח בצורה תקינה ויניב פרי.
קטיף – בכנות, זה החלק הכי כיפי בגידול פלפל. עשו זאת בעדינות רבה שכן הצמח מאוד שביר ומשיכת הפרי עלולה לשבור ענפים שעל חלקם יש עדיין פרחים ופירות קטנים. חתכו בזהירות את הגבעול המחבר בין הפרי לצמח. לקראת שיא הקיץ, הפלפל יסיים להניב וייחלש מאוד. עליו יהפכו לצהובים והצמח ייראה אומלל.. זהו הזמן לעקור אותו לערימת הקומפוסט ולהכין את הערוגה לגידול הבא.
הערה לגבי פלפלים חריפים:
גידולם זהה לחלוטין לשאר זני הפלפל, כך שאם מתחשק לכם לגדל אותם, הקפידו על הכללים הרשומים מעלה ותהנו מטעמם החריף.
ישנם זני פלפל חריף (בהם "פלפל שאטה", "פלפל צ'ילי" או "פלפל תאילנדי") שהם רב שנתיים, בניגוד לפלפל במתוק החד שנתי. מקמו אותם באיזור מתאים בגינה כך שיוכלו להישאר מעונה לעונה והקפידו להוסיף להם דשן באביב, טרם הפריחה.
מזיקים:
המזיק העיקרי בפלפל בגינת הירק הביתית, הם למרבה הפלא - ציפורים ומכרסמים שונים. ניתן למנוע את הנזקים באמצעות גדר גינה או רשת ציפורים.
באופן כללי, מקמו רשתות על הפלפל בצורה זהירה, שכן הצמחים שבירים מאוד.
מזיקים נוספים הם תריפסים, הפוגעים בעיקר בפרחים וכן כנימות עלה ואקריות, שפגיעתן באמירי הצמיחה ובגבעולי הפרי ניכרת לעין, ומכבידה מאוד על הצמח בעיקר בשלבי ההתפתחות המוקדמים.
מניסיון, אני ממליץ תמיד להימנע מריסוסים ולהשתמש באמצעים מכניים (רשתות, פתיונות, מדבקות) למניעת פגיעות בצמחים.
ראו כאן קישור למאמר בבלוג בנושא זה – קישור.
לסיכום,
אין גינה ישראלית בלי פלפל, כמו שאין גינה אמיתית בלי חציל או עגבניה, וזהו בהחלט אחד הגידולים החביבים והטעימים ביותר. נסו לגדל את כל הזנים האהובים עליכם, השיטה תמיד דומה, ואין כמו התענוג של פלפל טרי מהגינה המגיע היישר לצלחת ארוחת הבוקר והערב.
Comments