כל מה שצריך לדעת על גידול צנונית בגינת ירק ביתית - טיפים מעשיים, הכנת הקרקע והשקיה נכונה לגידול אורגני מושלם
הרומן שלי עם צנוניות התחיל אי שם באמצע שנות ה-90. רומן עם צנונית זה לא מה שהייתם מצפים מקיבוצניק בשנים האלה.. אבל זה באמת מה שקרה.
בגינת הירק שהקמנו בחברת הנעורים של הקיבוץ, החלטנו לזרוע צנוניות כי ידענו שהן גדלות מהר ורצינו גינה מרשימה.
אבל אף אחד לא אכל צנוניות - חוץ כמובן מהזקנים בקיבוץ בארוחת הבוקר בחדר האוכל.
אם מישהו מהצעירים היה מעיז לאכול אותן, הוא היה מאבד את המעמד שלו לצמיתות, ומעמד, כידוע בקיבוץ, הוא חזות הכל. הוא הכל או לא כלום. אז לא אכלנו צנוניות. נקודה.
אבל מישהו מצא בדיוק אז את הספר המיתולוגי - ״זרע של צנונית״, ולגיבור הראשי קראו במקרה - ״אודי״, וכיאה לקיבוציקנים ציניקנים מהעוטף, החלטנו שחייבים לשחזר את הסיפור והפעם בתמונות ועם שחקנים אמיתיים.
משימת הבימוי, גיוס השחקנים וההפקה נפלה כפרי בשל לידיים רעננות, בימים שבהם טלפון סלולרי היה עוד רק חלום רחוק במוחו הקודח של אחד, סטיב ג׳ובס.
במקרה שלנו, הטלפון היחיד היה טלפון ציבורי, עם אסימונים, ורק אחד כזה בכל הקיבוץ.
המשימה הוכתרה בהצלחה, ולפרימיירה הגיעו כל בני הנעורים כדי לצפות בפלא המתרחש מתחת לאפם המשועמם.
ההפקה הונצחה בספרון (אלבום) היתולי, וזכתה לשבחים של מבקרי הספרות המקומיים, שממילא אף אחד לא שמע עליהם כבר אז.
אבל זרענו צנוניות, והן נבטו וגדלו, ואפילו נתנו לכמה אנשים לאכול אותן טריות ישר מהערוגה, הרבה לפני שקראו לזה ״farm to table״...
מאז במשך שנים, אני מגדל צנוניות בגינה והן אורחות של קבע בערוגות הסתיו, ולפעמים, גם באביב.
שלב אחר שלב - מתי ואיך מגדלים צנוניות?
צנוניות הן מהגידולים הקלים והמהירים ביותר, שכדאי לגדל בכל גינת ירק. אפשר לגדל אותן בערוגת אדמה או בעציצים ואדניות, ולמעשה בכל מקום יש בו מצע גידול מתאים.
מומלץ לזרוע אותן בין ספטמבר למרץ, וגם במהלך כל החורף.
אני זורע צנוניות גם באביב, כאשר מזג האויר עדיין נעים. כאשר מזג האוויר חם, כמו בקיץ, נביטתן תיפגם והתפתחותן תואט במידה ניכרת.
איך לזרוע צנוניות?
את הצנוניות נזרע בעומק של 1 סֿ״מ באדמה מאווררת ומנוקזת היטב.
ניצור תלם רדוד עם האצבעות ונפזר את הזרעים בעדינות בצורה אחידה, במרחק 3 ס״מ אחד מהשני על מנת לאפשר לצנונית להתפתח כראוי.
נכסה בעדינות עם קרקע תחוחה ולא נהדק.
לאחר הזריעה נשקה בצורה יסודית על מנת לעודד נביטה.
בין השורות, נשמור על מרווח של לפחות 20 ס״מ ונזרע כמה שורות שאפשר, בתוך השטח שהקצינו לגידול.
נביטה, השקייה ודישון של צנוניות
צנונית נובטת לרוב תוך 3-7 ימים בתנאים אופטימליים.
גורמים שמשפיעים על זמן הנביטה:
טמפרטורה: טמפרטורה אידיאלית לנביטה היא בין 18-24 מעלות צלזיוס. בטמפרטורות קרות או חמות יותר, זמן הנביטה עשוי להתארך.
איכות הזרעים: זרעים טריים ובריאים ינבטו מהר יותר מאשר זרעים ישנים או פגומים.
קרקע לחה: שמירה על קרקע לחה (לא רטובה מדי) חיונית לתהליך הנביטה. יובש בקרקע יכול לעכב את הנביטה.
עומק זריעה: עומק מומלץ לזריעה הוא 1 ס”מ. אם נזרע עמוק מדי, אחוזי הנביטה יהיו נמוכים בצורה משמעותית.
לצנוניות אין דרישות דישון מיוחדות. חשוב להכין היטב את הקרקע טרם הזריעה ולהטמיע קומפוסט איכותי, כפי שאנו מכינים כל ערוגת ירקות בגינה. יכולים לקרוא כאן מאמר בבלוג על הכנת הערוגה ולהשתמש בהמלצות האלה - לקריאה.
מבחינת השקייה, יש לשמור על קרקע לחה אך לא מוצפת או בוצית בעיקר בשלב הנביטה אך גם לאחריה.
מומלץ לגדל את הצנוניות בערוגה המושקה בטפטפות אך כדי לוודא שהמים מגיעים לכל הצמחים (גם בין הטפטפות עצמן), אני ממליץ להשתמש בצינור טפטוף במרווח 20 ס״מ בין הטפטפות, אותו ניתן לרכוש בכל משתלה או חנות גינון.
אם אין לכם, אפשר להשקות עם ממטירי גינה רגילים או אף בצינור גינה רגיל.
הצנונית מתפתחת מהר מאוד, ובתנאי גידול מיטביים, ניתן יהיה לקטוף אותה כבר לאחר 30 יום.
הצנונית מוכנה כאשר השורש הוורוד והמעובה מציץ מעל לפני הקרקע.
מומלץ לזרוע כמה מחזורים עוקבים של צנוניות בערוגות הגינה (שורה חדשה בכל שבועיים) וכך תוכלו ליהנות מצנוניות במשך זמן רב.
העלים בשרניים ומעט שעירים, ויש המוסיפים אותם לתפריט הביתי. אם אינכם חובבי עלי צנונית, ניתן גם להוסיף אותם לערוגת הקומפוסט או להשאיר על הקרקע כחומר אורגני ירוק.
זהו. צנוניות הן גידול קל ומהיר, ואפשר תמיד ללוות את גידולן בערוגה ולהקריא לילדיכם את הספר הנפלא ״זרע של צנונית״, שמוסיף גם מעט מתח לעניין. תהנו.
Comments