מדריך לגידול ליצ’י בגינה הביתית: שתילה, השקיה ודישון נכונים להבטחת פירות עסיסיים מדי שנה. כל הטיפים להצלחה בטיפול בעץ ליצ’י.
לי׳צי׳ הוא אחד הפירות שגיליתי רק בגיל מאוחר יחסית.
כשהייתי צעיר מאוד, אמא שלי הביאה פעם הביתה פרי מוזר למראה, קצת מחוספס, בעל צבע מרשים ואמרה לי - ״אתה חייב לנסות, זה מדהים״.
אחרי ביס אחד קטן, השלכתי אותו לפח ומאז לא ניסיתי לאכול אותו עד לפני כמה שנים.
ליצ׳י הוא כמו כוסברה. חצי אוהבים אותו ומוכנים לעשות הכל כדי להשיגו והחצי השני לא מסוגלים להתקרב אליו או לכאלה שאכלו אותו.
בילדותי בבארי, לא היו בכלל עצי ליצ׳י. כמעט ולא הכרנו את העץ המוזר הזה, שכלל לא גדל אז באיזורי הנגב הצפון-מערבי, בעוטף עזה. את הפרי היו מביאים לחנות של הקיבוץ רק בעונה (מי שמע אז על ייבוא פירות אקזוטיים...), ובדרך כלל הוא היה נשאר על המדפים עד שאוהדים מושבעים היו מעלימים אותו לביתם.
בהמשך, הליצ׳י היה אורח קבוע על מדפי הכלבו הקיבוצי בתוך קופסאות שימורים מייצור זר. מודה שגם את אלה לא אכלתי אף פעם, בעיקר בגלל הצורה הלא מזמינה של הפרי.
אבל הזמנים השתנו. אני מגדל ליצ׳י כבר כמה שנים ובהצלחה רבה ובכל עונה יש את ההתרגשות של הקטיף, כאשר העץ מתמלא פרי וורוד נפלא, וכולם ניגשים לעץ וקוטפים כמה שרק יוכלו לאכול.
עץ ליצ׳י בריא מניב כמויות עצומות של פרי ואפשר לאכול ולאכול כמעט בלי הפסקה במשך ימים ארוכים.
אז, איך מגדלים אחד כזה בבית?
בחירת זן ליצ׳י מתאים לבוסתן הפרטי
הליצ׳י הוא עץ מסוג סובטרופי, ירוק עד, המגיע ממזרח אסיה. חלק מהזנים שלו מתאימים מאוד לאקלים הישראלי ומומלץ מאוד לגדלו לבד וליהנות מפירותיו הנפלאים. עם זאת, גידולו דורש מעט יותר תשומת לב שכן מדובר בעץ רגיש בעיקר בשנותיו הראשונות ובאיזורים שחונים יהיה קשה לגדלו.
שני הזנים הפופולריים בישראל שגם מגדלים ביתיים אוהבים מאוד הם -
מאוריציוס - זן שכיח מאוד בישראל, בעל פרי בינוני-גדול, גלעין קטן (אך גדול יותר מההונג לונג), לעיתים נוטה לסירוגיות (שנה בעלת שפע פרי ושנה עם פחות פרי), רגיש יחסית לשינויים דרמטיים בהשקייה.
הונג לונג - פרי גדול, גרעין קטן. זן זה נחשב לעמיד יותר לתנאי מזג אויר והוא מתאפיין בתנובה גבוהה לאורך זמן, עם פחות מופעי סירוגיות.
איך ומתי לשתול נכון עץ ליצ׳י
בחירת השתיל במשתלה הוא השלב הראשון והחשוב ביותר. בחרו שתיל בעל גזע עבה יחסית, שאינו בעל מבנה צינורי גבוה, עלווה ירוקה ובריאה וענפים ללא פציעות או שברים. בדקו היטב מהו גילו של השתיל ואל תקנו לעולם שתיל שנעקר והובא משולי מטעים מסחריים לאחר דילול. לליצ׳י בית שורשים רגיש מאוד ועקירתו עלולה לפגוע בהמשך הצמיחה.
שתלו ליצ׳י בקרקע עשירה בחומר אורגני (קומפוסט) ומנוקזת היטב. מנעו הצטברות מים סביב השתיל למניעת רקבונות. עם שתלתם בתוך גומה - הקפידו להגביע את האיזור שסביב הגזע כך שיישאר יבש.
הזמן המומלץ ביותר לשתול עץ ליצ’י הוא באביב או בתחילת הקיץ, כאשר האדמה מתחממת מספיק והתנאים מאפשרים לשורשים להתבסס היטב לפני עונת החורף הקרירה. שתילה בתקופה זו מעניקה לעץ זמן להתפתח ולהתבסס באדמה חמה ובתנאי אור טובים, מה שתורם להצלחתו בטווח הארוך.
לבחירת המיקום הנכון חשיבות רבה להמשך חייו של העץ שלכם - הליצ׳י רגיש מאוד לרוחות חזקות, שכן ענפיו עלולים להישבר ופרחיו ליפול לקרקע. כמו כן, הוא רגיש לקרה אך מסתדר היטב עם החורף הישראלי, שאיננו קר מידי.
הליצ׳י הוא עץ יחסית גבוה ומגיע ל-6 עד 7 מטרים ולרוחב של 3-4 מטרים. אני ממליץ מאוד לשמור על גובה נמוך יחסית (כ-3 מטרים) כדי להקל על כיסוי ברשת והגעה לפירות הגבוהים.
תכננו בקפידה את מיקום שתילת העץ כך שיגדל באיזור הנכון לו ויתפתח היטב.
השקיה נכונה – כמה ואיך להשקות עץ ליצ’י?
הליצ׳י רגיש יחסית למשטר השקייה שאינו סדיר והדבר עלול במקרים קיצוניים אף להביא לנפילת הפרחים והפירות הצעירים.
העץ זקוק למנות השקייה סדירות מתקופת האביב (תום עונת הגשמים) והקיץ ועד לעונת ההצמאה.
בחורף נימנע מהשקייה ככל שעונת הגשמים רציפה ואין בצורת של 3 שבועות ומעלה.
עץ בשנה הראשונה - השקייה 3-4 פעמים בשבוע, כ-5 ליטר ליום (35 ליטר לשבוע). הקפדה על ניקוז ומניעת הצפה בבית השורשים. בחודשי הקיץ ניתן להגדיל את הכמות אך להימנע מהצפה של בית השורשים.
עץ בשנה השנייה - השקייה 2-3 בשבוע, כ-10 ליטר ליום (70 ליטר לשבוע). בקרקעות חוליות תיתכן דרישה להשקיה תכופה יותר בהשוואה לקרקעות כבדות יותר.
עץ בשנה השלישית ואילך - 1-2 השקיות בשבוע, כ-10 ליטר ליום (70 ליטר לשבוע). בקרקעות כבדות מומלץ להשקות פעם אחת בשבוע את כל הכמות. בתקופה החמה יש להגביר את ההשקייה עד ל-100 ליטר בשבוע.
הצמאת עץ ליצ׳י להגברת היבול
על מנת להתמיין לפריחה חייב הליצ'י להיחשף לטמפ' לילה נמוכות מ-14 מעלות למשך 6-8 שבועות ברציפות.
ככל שהטמפרטורה נמוכה יותר (אך לא מתחת ל-0 מעלות), העץ יתמיין טוב יותר ויהיה זקוק לפחות זמן כדי להשלים שלב זה.
על מנת להתמיין לפריחה בצורה מיטבית, חייבת להיות הפסקת צימוח של גל הלבלוב האחרון שכל כך מזוהה עם הליצ׳י בסוף הקיץ (התבגרות של העלים והפקעים). רבים שואלים מדוע העץ מלבלב דווקא באוגוסט - והנה לכם התשובה.
באיזור סובטרופיים נדרשת טמפרטורה נמוכה על מנת להפסיק את הצמיחה באופן זמני - אך תנאים אלה אינם נמצאים אצלנו כאן בישראל. ואילו באיזורים טרופיים יותר, הפסקת הצימוח תיגרם רק בשל עקת יובש חדה. את השלב זה ניתן לחקות באמצעות מה שקרוי ״הצמאה״.
כדי להכניס את העץ לעקת מים בסתיו ("הצמאה סתוית") נוריד בחדות את כמות המים בהשקייה לכ-25% ממנת המים המקובלת בחודש אוקטובר, ונגרום בכך לעצירת גל הצימוח. פעולה זו תביא להגברה בעוצמת הפריחה ובהמשך צפוי להתקבל שיפור ניכר ביבולים.
אם העץ שלכם יושב על קו השקייה כללי של עצים נוספים - שימו ברז שלוחה וסגרו אותו תוך חישוב נכון של כמות המים.
חשוב מאוד - יש לשמור על עקה מתונה בלבד שעוצרת את הצימוח אך לא גורמת לנזקים בלתי הפיכים של נשירת עלים, ירידה יבול ואף תמותת עצים. נטרו היטב את העץ שלכם, אם החלטתם לנסות שיטה זו, המקובלת מאוד במטעים מסחריים בישראל. האחריות על כך היא שלכם בלבד. אני עושה זאת בכל שנה, ועד כה היבול היה משופר מאוד.
דישון עץ ליצ׳י - מתי ואיך לדשן?
דישון נכון הוא חלק חשוב בתהליך גידול עץ ליצ’י.
ככלל, הדישון המועדף הוא עשיר בחנקן ואשלגן אך דל יותר בזרחן כמו למשל 6-1-9 או דומיו. דישון דרך מערכת ההשקייה יבוצע עד כחודש טרם הקטיף.
למגדל הביתי, המעדיף שלא לעסוק בהרכב דשנים ושינוי לכל עץ ועץ בבוסתן הפרטי אני ממליץ להשתמש בדשן בשחרור איטי, המאפשר התפתחות תקינה ואינו דורש התעסקות יתרה בתהליך הדישון.
יכולים לקרוא כאן בבלוג על דישון עצי פרי - לקריאה וכיצד להטמיע דשן זה בבוסתן שלכם.
• קומפוסט בסתיו: פיזור סביב הגזע לאחר תום הקטיף וטרם עונת הגשמים. המלצה זו תקפה לכל עצי הבוסתן.
טיפול בחוסר ברזל בליצ׳י -
הליצ׳י רגיש למחסור בברזל ועליו הופכים לצהובים וכמעט שקופים, כתוצאה מכך. עץ הסובל ממחסור בברזל גדילתו תתעכב ותנובת הפרי תהיה נמוכה באופן משמעותי.
טרם ההצמאה ניתן את מנת הברזל האחרונה לפני החורף.
השלמת חוסרי ברזל מבצעים באופן הבא:
שימוש במוצר כילאט ברזל כמו למשל ׳פרוסטרן׳.
מתן ברזל לפחות פעמיים בשנה, באביב ולאחר קטיף, עד תקופת ההצמאה.
במצב של עקת ברזל חריפה וכלורוזה (הצהבה) משמעותית של עלים צעירים ובוגרים - יש לתת מנת ברזל 40 גרם מהולה בליטר מים, והגמעת העץ בסמוך לגזע. יש להשקות מייד לאחר מכן ב-10 ליטר מים עם משפך.
יש לחזור על פעולה זו לאחר שבועיים, עד לשיפור במצב העץ.
גיזום נכון בליצ׳י
גיזום הליצ׳י יבוצע לאחר תום עונת הקטיף ולפני ההצמאה.
יש לבצע בעץ גיזום קל בלבד מכל צדדיו ובצמרת. הפרי בליצ׳י מתפתח בהיקף העץ ולכן לא נבצע גיזום חזק אלא כזה שיפתח את העץ לאיוורור וכניסת אור פנימה. צורת העץ בסיום הגיזום צריכה להיות של טרפז עם צמרת נמוכה וזויתית כך שיהיה קל לכסות אותו ברשת צפופה ולקטוף בעונה הבאה.
את הענפים עליהם היה פרי נגזום בצורה זהירה, כפרק אחד או שניים פנימה, ונוריד ענפים שבורים או חולים.
שימו לב שלא לבצע גיזום עמוק מידי כדי לא לפגוע בתנובת העץ בעונה הבאה.
קטיף ואחסון פירות הליצ’י
בתנאי גידול מיטביים, עץ ליצ׳י יניב פרי כבר לאחר 3 שנים, אולם לעיתים התנובה עלולה להידחות בשל תנאי גידול פחות מתאימים.
פריחת הליצ׳י מתרחשת בתום החורף ותחילת האביב, וחנטת הפירות סביב מרץ-אפריל. הפריחה מושכת אליה מאביקים רבים ובעיקר דבורים, המקיפות את העץ מכל צדדיו ומבלות עליו שעות רבות במהלך היום. הן כל כך עסוקות בפרחי הליצ׳י שניתן ממש להתקרב ולראות אותן בעבודתן השקדנית (אם אתם רגישים לדבורים - הקפידו להתרחק..).
פירות הליצ’י מוכנים לקטיף מאמצע-סוף חודש יוני ועד תחילת-אמצע חודש אוגוסט כאשר קליפתם הופכת וורודה-אדומה. קיים קשר הדוק בין צבע הקליפה לבין ההבשלה הפנימית של הפרי והדבר מסייע מאוד בקביעת מועד הקטיף.
חשוב לא להשאיר את הפירות זמן רב מדי על העץ, כיוון שהדבר עלול לפגוע בטעמם ולגרום לתייבשות והתבקעות הקליפה. כאשר זה מתרחש, יופיעו במהרה חיפושיות מסוג נחושתית ומזיקים אחרים כדי ליהנות מהפרי העסיסי והחשוף לאוויר.
טיפים לקטיף נכון:
קטפו את הפירות במספריים/מזמרה יחד עם חלק קטן מהענף. לאחר מכן הפרידו אותם מהאשכול.
לאחר הקטיף, קליפת הפרי תתייבש אך ניתן לאכול אותו ואיכותו לא נפגמת. במצב זה קל אף יותר לקלף אותה בשלמותה.
אחסנו את הפירות במקום קריר ומוצל להארכת טריותם.
ניתן להקפיא את הפירות לשימוש מאוחר יותר אך הקפידו להשתמש בפרי בסמוך מאוד להפשרתו, שכן איכותו נפגמת לאחר זמן קצר.
אם עשיתם הכל נכון, אין סיבה שלא תהנו לאורך שנים מפירות ליצ׳י נפלאים ישר מהעץ ואם יש לכם מספיק שטח - נסו לשתול יותר מזן אחד או לעשות הרכבה עם הזן המבוקש.
בהצלחה.
אם אהבתם את הפוסט, אתם מוזמנים לעקוב אחרי בפייסבוק בדף הבלוג ״גן-ירק״ וליהנות מתוכן עדכני ומעניין נוסף.
Comments