top of page
אודי

איך עושים גינת ירק בקיץ?

טיפים לטיפול ותחזוקה בגינת ירקות בקיץ.



A variety of fruits and vegetables in a summer garden
מגוון פירות וירקות בגינת קיץ

בקיץ גם הגינה יוצאת לחופש.

אחרי חודשים ארוכים מאוד של עבודה ותנובת תוצרת, מגיע העת לעצור הכל ולתת לאדמה לנוח.

יש איזורים בארץ המכריזים על הדממה מלאה בחודשים יולי-אוגוסט (למשל בערבה), ויש שמחליפים את הגידולים השוטפים בצמחי כיסוי (כמו למשל לוביה) המשמרים את הקרקע ומעשירים אותה, עד בוא הסתיו ותחילת עונת הגידול החדשה.


בתקופה הזו בשנה, בדיוק כשיוצאים לחופש הגדול והרבה אנשים מחפשים תעסוקה לימי הקיץ הארוכים, אני נתקל בשאלה שחוזרת על עצמה ״איזה ירקות שותלים בקיץ בגינת הירק?״.

 

אז בניגוד למה שחושבים בדרך כלל, לתקופת הקיץ ייחודיות משלה, חוץ מאשר בריכה, אבטיח קר וחוף ים. 

בגינת הירק הקיצית שלנו יחולו שינויים רבים מבחינת דיירי הגינה והנוף ישתנה מהרבה ירוק להרבה גוונים של חום וצהוב.

 

בחודש יוני מגיעה הגינה לשיאה מבחינת תנובת הירקות, ובראשם עגבניות, דלועים, קטניות, תירס וחמניות, אך מכאן ואילך קצב והיקף התנובה יורד במהירות ככל שהימים מתחממים וגלי החום הארוכים הופכים לעניין שבשגרה.

 

כאשר הטמפרטורה מגיעה למעל מ-40 מעלות בצל, כבר לא ניתן לגדל את רוב הירקות בגינה, למעט בודדים המצליחים לשרוד את החום והקרינה היוקדת (והמסוכנת).

 

בניגוד לירקות החורף והאביב, בתקופת בקיץ יתמעטו מאוד מחזורי הגידול בשל החום הכבד ומיעוט החנטות המביאה לירידה דרמטית ביצירת פרי.

 

גם העבודה בגינה הופכת למשימה מורכבת ונדרשת הקפדה רבה על שהייה בצל, שתייה מרובה מאוד והימנעות מחשיפה לחום ושמש כאשר מזג האויר הופך לקשה מנשוא.

מניסיון, עבודה בגינה ב-38 מעלות בצל היא לא חווייה מרנינה, ואפילו אני נוטה לקצר את שהייתי בה למינימום הנדרש, ורק כדי לתקן תקלות השקייה דחופות.



watermelon
אבטיחים לקראת הבשלה בחודש יוני

 

באילו כלים ושיטות נשתמש לגידול ירקות בקיץ?

  • רשתות צל - אביזר חובה לכל מי שמעוניין לגדל ירקות בחודשי הקיץ החמים תחת השמש היוקדת. בשנים האחרונות אני עובר מרשתות של 30 אחוז לרשתות של 60 אחוז צל, כדי לסייע לערוגות שנשארות בגינה לשרוד את פגעי הקרינה.  

  • מערכת השקייה תקינה - לתקינות מערכת ההשקייה חשיבות רבה בתקופה הזו, שכן כל נזילה תמנע מהמים היקרים להגיע לקצה הערוגה. קרינת השמש גורמת לאידוי מוגבר ועל כן יש לוודא כי כלל חלקי המערכת תקינים.  

  • מעבר מהמטרה לטפטפות - ברוב המקרים, מים על עלים יובילו למחלות עלווה ופטריות ולפגיעות שמש. הימנעו ככל שניתן מהתזת מים על חלקי הצמח החשופים לקרינת שמש ועברו להשקייה בטפטוף בלבד.

  • מחשב השקייה - אני עושה שימוש במחשבי השקייה של חברות ברמד, גלקון ונטפים הישראליות. זה כמובן משיקולי פטריוטיות, אבל גם מכיוון שהם נוחים וקלים לתחזוקה ותפעול. מחשב השקייה תקין יסייע לנו להימנע מהתייבשות חלקים נרחבים בגינה שאותם נרצה לשמר מעונה לעונה (כמו למשל ערוגת תותים).

  

אילו ירקות נגדל בקיץ?

עם תחילת הקיץ, נקצור את הירקות שהבשילו במהלך חודש יוני הפורה, שאת מרביתם שתלנו וזרענו בתחילת האביב.

בחודשי הקיץ החמים, יולי ואוגוסט, נמעיט בדרך כלל בשתילה וזריעה, בשל תנאי מזג האויר וגם התוצרת תתמעט עם כניסת הגינה למעין תרדמת קיץ עד שמזג האויר יתקרר בבוא הסתיו.


אמנה כאן רשימה שבוודאי תיראה חלקית, שכן כל אחד יכול לנסות לגדל עוד ירקות במהלך הקיץ, תלוי במיקום הגינה והאיזור בארץ. אבל בדרך כלל, אלו הירקות אותם אני מגדל מידי שנה.

 

  • פלפלים – אלו המחזורים האחרונים של הפלפל, שמתחיל לסבול מאוד מהחום והקרינה. ללא הצללה הפלפל יסיים את תנובתו והצמחים ייכנסו לעקת חום מתמשכת. אם נרצה להמשיך את הגידול, נצטרך להצל עליהם ברשת צפופה (60 אחוז), אך לקראת אוגוסט הגידול יסתיים מאליו ברוב זני הפלפל.

  • עגבניות - אלו יניבו לפחות עד סוף יולי ואז ירדו בהיקפי תנובתן, הצמחים ייחלשו מאוד, יופיעו מחלות עלים והמזיקים יתרבו בערוגה. אני ממליץ לשמור חלק מעגבניות הערוגה לגל שני שיתרחש סביב ספטמבר, עם הירידה ברמת הקרינה והחום, אך גם הגל הזה יהיה חלש יותר מזה של מאי-יולי.

  • חצילים - כיוון שמדובר בצמח חזק מאוד, העמיד לחום וקרינה, נוכל להנות מתנובתו עד סוף יולי, אך לאחר מכן במידה ונרצה לשמור אותו לעונה הבאה, ניאלץ להצל עליו ברשת צפופה (60 אחוז) ולגזום את חלקי הצמח החלשים והחולים.

  • דלועים - סוף יוני ותחילת יולי הם התקופה לקטיף הדלועים (דלעות מסוגים שונים, דלורית). הפירות מבשילים ונמצאים בשיא גודלם. הצמחים שסיימו את תנובתם ילכו ויחלשו ומומלץ לעקור אותם כיוון שהם מושכים מחלות ומזיקים רבים.

  • לוביה - שעועית תאילנדית. צמח נפלא לכיסוי הקרקע בעונה החמה, אותו אני זורע בדרך כלל ליד התירס או בערוגות אותן אני מבקש לשמר היטב עד בוא הסתיו. התרמילים דשנים וטעימים במיוחד, וניתן לעשות מהם תבשילים נפלאים.

  • תירס - ״שליט הגינה בקיץ״, ויש עליו מאמר נפרד בבלוג. את התירס אפשר לגדל למעשה כל השנה, והוא מסתגל נפלא לחום הקיץ הישראלי, כל עוד תספקו לו מים בשפע. עם סיום הקטיף, אני ממליץ לתת לצמח להתייבש ואז להוציאו הישר לערימת הקומפוסט או לשימוש כרסק גזם.

  • חמניות (חמנייה) - גם עליה יש מאמר נפרד פה בבלוג. גידול נפלא לעונת הקיץ, שהולך ומתמלא ככל שחודש יולי מתקדם. בשלב מסויים נצטרך לקצור את התפרחות עם הגרעינים ולהוציא את הצמחים לערימת הקומפוסט. לחמנייה תפקיד חשוב מאוד בגינת הקיץ והוא זימון מאביקים, החיוניים עבור הדלועים והסולניים ליצירת הפירות.

  • שעועית - כמו הלוביה, תניב לנו היטב במהלך יולי עד שתסיים תנובתה, תיחלש ותתייבש. אני אוהב לשלב שעועית בין צמחי התירס, כך שהשעועית נהננית מצל ומאספקת מים סדירה.

  • אבטיח – במהלך יולי נקטוף את האבטיחים האחרונים שהבשילו מאז חודש אפריל (גם עליהם יש בבלוג מאמר נפרד). מייד לאחר הקטיף ניאלץ לעקור את הצמחים שכן לא יווצרו עוד אבטיחים והצמח יילך וייחלש.



Black-eyed peas beans
ערוגת לוביה בחודש יולי

ואחרי יולי, מגיע אוגוסט.

זהו החודש המורכב ביותר בגינה במהלך השנה ובו אני בוחר בדרך כלל לשמר ערוגות מסויימות (חציל, לוביה, תבלינים, תותים) עד בוא הסתיו, אבל נמנע לרוב מהכנת הגינה לקראת ספטמבר, וזאת בשל החום הרב וקרינת השמש החזקה. וחוץ מזה, גם לאדמה מגיעה מנוחה.


כאשר יגיע חודש ספטמבר, נתחיל להתכונן לעונת הסתיו, נבחר את הערוגות החדשות ונשב לתכנן את הגינה החדשה. אני יושב עם דף ועיפרון ופשוט מצייר את הערוגות, משבץ גידולים במקומות שונים, מתכנן מחזור זרעים ומחשב את כמויות הזרעים והשתילים לעונה הקרובה.


ומכאן, זה להחלטתכם.ן - כאשר יתחיל להתקרר מעט, היכנסו לגינה והכינו אותה לעונה החדשה שתגיע במהרה. הזמינו שתילים וזרעים, השלימו ציוד השקייה וחמרי הזנה, וצאו לדרך.



 

 


305 צפיות

Comments


bottom of page