top of page
אודי

דשן ביתי - לייצר לבד מצמחי הגינה

עודכן: 12 באוק׳

איך לייצר לבד דשן טבעי מעשבים או צמחי הגינה.


אחד הדברים האהובים עליי הוא לשתף את הילדים בעבודת הגינה. גם הם אוהבים את זה, ובתנאי שתהיה משימה כלשהי לבצע ושיהיה לה ערך ייחודי.

יום אחד החליט בני נועם, כי הוא רוצה לעשות משהו אחר בגינה. לא לשתול או לעשב, אלא לייצר דשן, שיסייע לגדל תותים מסוג מיוחד שהשגנו דרך חברים - תות עם פריחה וורודה ופרי בעל טעם מתקתק, המזכיר מי וורדים (ראו גם באתר של משק יוסף - זן המכונה ״פנינה וורודה׳) .



pink Strawberries
תות שדה עם פריחה וורודה ששימש אותנו לניסוי

כדי לדשן את התותים, החלטנו שהפעם לא נשתמש במוצרים הרגילים בהם אנו משתמשים, אלא נייצר דשן בדרך המסורתית, ולא רק זה, אלא משני סוגים שונים ואף נשווה ביניהם. מעין ניסוי מחקרי, בגינה הפרטית ליד הבית.


לצורך כך, ניקינו שני דליים גדולים של טחינה גולמית, מהגדולים המכילים כ-20 ליטרים.

בנפרד, הכנו 4 שתילי תותים בעציצים של 10 ליטר, ללא תוספת דשן, עם ניקוז והשקייה מסודרת (טפטפת של 1.6 ליטר לשעה).


צמח התות הוא עשב ואוהב מים ודשן, כל שינוי קטן במשק המים וההזנה נצפה מייד ומאפשר לדעת האם אנו עושים משהו נכון או לא.

במקרה זה, התות שימש אותנו גם כבקרה לניסוי הלא רשמי שערכנו. אל תתפסו אותנו במילה, זה לא היה ניסוי לפי הכללים, למרות שהכנו מבעוד מועד מחברת לרישום התוצאות..


העונה היתה תחילת האביב, רגע לפני התעוררות התותים ועם סיום מחזור גידול מוצלח במיוחד של סלק סגול, גם הוא אחד הגידולים האהובים עלינו במיוחד בגינה הביתית (על הסלק, מבטיח פוסט מיוחד).

כמו כן, בסביבת הגינה והבית היו פזורים עשבים שכבר צמחו בשל גלי חום שהקדימו. ביניהם היו חלמית, חרדל וסירפד, כולם בעלי ערכים מינרליים גבוהים המתאימים מאוד ליצירת דשן טבעי (בדגש על הסירפד).


בחרנו אם כן שני סוגים - דשן מעשבי בר נפוצים בגינה, ודשן מעלי סלק טריים.


נועם היה אחראי על קטיף העלים והעשבים, הפרדתם לשני הסוגים (בכל זאת, ניסוי..). בסלק ווידאנו כי לא נקטפו צמחים נוספים שגדלו באותה עת בערוגה.


אופן הכנת הדשן:

אופן הכנת הדשן זהה בשני המקרים, והוא מאוד פשוט -

  1. את העלים מניחים בתוך הדלי, אין צורך לרסק או לחתוך אותם.

  2. ממלאים מים טריים המכסים את העלים.

  3. מניחים מעליהם אבן שתשמש כמשקולת. בכל זאת, לא נרצה עלים צפים אלא תמיסה נקייה יחסית.

  4. סוגרים את הדליים עם המכסה וכותבים על כל אחד את סוג הדשן (ראו בתמונות).



Homemade fertilizer
תהליך הכנת הדשן הביתי הוא מאוד פשוט


את הדליים נניח באיזור מוצל יחסית אך לא בשמש ישירה (לא נרצה להרתיח את התמיסה אלא לתת לתהליך הריקבון את הזמן שלו בתנאי חמימות רגילה).


לאחר יומיים-שלושה נפתח את הדליים, אפשר כבר להריח את התמיסה למרחוק ולצפות בתהליך התסיסה המתפתח.

כעבור 4 ימים נסנן את התמיסה לתוך כלי אטום (אפשר מיכל ישן של דשן או כל בקבוק משקה ששטפתם).


זהו - הדשן שלנו מוכן.


את העלים בתחתית הדלי אפשר לשים בערימת הקומפוסט שלכם להעשרת התרכובת.

שימו לב - אין להשתמש בשום אופן במיכלים של חומרי הדברה, גם אם שטפתם אותם היטב.


אופן השימוש ומינון:

הדשן שהכנו יהיה בעל צבע האופייני לחומר הגלם - דשן מעשבים יהיה בעל צבע צהבהב ודשן מסלק יהיה אדמדמם. לצבע אין משמעות מיוחדת אך הוא מסייע להבדיל ביניהם. הריח החזק יישאר ממילא אותו הדבר..



Homemade fertilizer
דשן ביתי עשוי מעשבי בר, צבעו צהבהב

Homemade fertilizer
דשן ביתי עשוי מעלי סלק, צבעו אדמדם

המינון בדשן הטבעי הוא 1:10, כלומר, על כל חלק של דשן נשים 10 חלקים של מים (חלק יכול להיות כוס שתייה, ליטר מים, או כל מידה אחרת - אבל הקפידו על הדיוק במינון).


השימוש בדשן קל ופשוט - מכינים את התמיסה לפי המינון, מערבבים ומשקים את הצמח.

אם סביבת הצמח מדיפה ריח חזק של הדשן, הניחו מעל מעט אדמה או שטפו בעזרת מים.


כל כמה זמן צריך לדשן:

בתקופת האביב - צריכת הדשן ע"י הצמחים נמצאת בשיאה ועל כן נדשן אחת לשבוע לאורך מחזור הגידול.

נעקוב אחר הצמחים ונוודא כי קצב הגדילה תואם את גיל הצמח, במידה וזיהינו התייבשות או מצוקה - נפסיק לדשן ונשטוף מייד במים את בית השורשים עד להתאוששות.


בתקופת החורף - נרדד את מועדי הדישון לאחת לחודש ונעקוב אחר קצב הצמיחה וההתפתחות. נוסיף בעת הצורך.


עצי פרי המיועדים לתנובה בהיקף גדול – לרוב, נעדיף דשן תעשייתי מקצועי של יצרן איכותי, ונפעל לפי הוראות היצרן. צריכת הדשן ע"י העצים בתקופת הפריחה וייצור הפרי היא גבוהה. עם זאת, ניתן תמיד לנסות את הדשן הביתי ולעקוב אחר התפתחות הפירות. במידה ואתם מרוצים, המשיכו.


אל תתביישו לרשום ולנהל מחברת לפעילות הדישון שלכם, כדי שתוכלו להסיק מסקנות לגבי הדשן המועדף, קצב התפתחות הפרי ואיכותו, יכולת התאוששות הצמח והתנובה הכללית. המסקנות שלכם ישפרו לאורך זמן את תוצאות הגינה והבוסתן הפרטי.


בניסוי שלנו, השקינו שני צמחי תות בדשן עשבים ושניים נוספים בדשן סלק.

כעבור מספר ימים נועם כבר מצא עיסוקים אחרים ואני נשארתי להשגיח על הניסוי המרתק.


אוכל רק לספר לכם שהשימוש בדשן קל מאוד, ואכן, נצפתה עלווה ירוקה ועשירה מעט יותר בצמחי התות שהושקו בדשן מסלק, אך כל ארבעת הצמחים הניבו פירות איכותיים לאורך זמן, עד ששבו לתרדמה בתום עונת הקיץ.


הניסוי הוכתר כמובן בהצלחה, גם אם לא היה על פי כל הכללים, אבל בהחלט לימד אותנו כמה פשוט להפיק חומרי הזנה מהגינה עצמה וקיבלנו עוד שיעור במיחזור, וגם, חיסכון כספי שאין לזלזל בו.



המתכון לדשן -

  • דלי 20 ליטר עם מכסה.

  • עלים של עשבי בר או עלי סלק/מנגולד - מלאו כשליש מהדלי והשאר מים.

  • אבן כבדה.

  • מים.

  • כלי מדידה.


Comments


bottom of page