top of page
אודי

השקייה בגינה. 5 דברים שחשוב לדעת.

עודכן: 20 באוג׳

5 דברים שחשוב לדעת על השקיית גינת המאכל הפרטית שלך.


גידול עגבניות אדומות
השקייה בגינה.

השקייה בגינת הירק היא אחד הדברים החשובים ביותר, ביחד עם קרקע איכותית, זרעים ושתילים ממקור בטוח (ללא מחלות), וכמובן, אור שמש.


הרבה אנשים פונים אליי ושואלים "איך לבנות את מערכת ההשקייה לגינה?", ו"איזה ציוד כדאי לי לקנות?".

לאורך השנים הבנתי שתחום ההשקייה הוא אחד הגורמים שמרתיעים חובבי גינות מאכל מלהקים אותן או לתחזק אותן לאורך שנים.





קבלו 5 טיפים חשובים להקמת מערכת השקייה פשוטה ויעילה שתחזיק לכם לאורך זמן רב מאוד -

  1. צינור 16 מ"מ או 20 מ"מ, ומה זה בכלל? לגינת המאכל הממוצעת שלנו, נבחר בדרך כלל צינור השקייה מפוליאתילן בקוטר 16 מ"מ, שניתן לקנות בכל חנות לגינון, ציוד מכני או משתלה. בישראל יש מוצרים מצויינים, מתוצרת מקומית. אני משתמש לרוב בצינורות איכותיים של חברות נטפים, ריווליס או מצר. לא ממש חשוב אם הצינור בצבע חום או שחור (רק לא סגול - אלה משמשים להובלת מי קולחין מושבים). אני תמיד ממליץ לקנות שני גלילים של 50 מטר, שאמורים להספיק להקמה הראשונית של הגינה. לכל צינור יש דבר שנקרא "דרג", הכוונה היא לכמות הלחץ האטמוספרי שהצינור מסוגל לשאת, ומתבטאת בפועל בעובי הדופן של הצינור. בדרך כלל קונים בחנות צינור מדרג 4, המספק הגנה טובה בפני מזג האויר הקשוח בישראל, ומפני חיות קטנות המנסות לנגוס בצינור בעונה החמה. והכי חשוב - יש שני סוגים עיקריים של צינור פוליאתילן להשקייה בגינה: - צינור "עיוור", בלי טפטפות, להובלת מים מנקודה לנקודה או לטובת חיבור טפטפות "נעץ" למשל לעצים או שיחים. - צינור טפטוף, המכיל טפטפות במרחקים שונים, בדרך כלל כל 30 ס"מ. לערוגות ירקות, אני מעדיף לקנות צינור עם טפטפות כל 20 ס"מ, זה מאפשר לשלב יותר צמחים לכל מטר רץ.

  2. מחשב השקייה - כן או לא? ומאיזה סוג? אני מעדיף תמיד תוצרת ישראלית. ככה זה, פטריוט. המחשבים אצלי בגינות הם תמיד מתוצרת "גלקון", "נטפים" ו"ברמד", שלוש חברות ישראליות מצויינות המייצרות מחשבי השקיה לגינה במגוון דגמים, כולם מעולים. אחד המחשבים האהובים עליי באופן מיוחד, הוא הגלקון 11000L, הקל לחיבור והגדרה ומאפשר עד 4 השקיות ביום. יש כמובן המון דגמים ויש גם כאלה שנשלטים עם בלוטות' (BT), כל אחד לפי צרכיו ויכולותיו. אם הגינה שלכם ניזונה מעד 3 קווים שונים, לדעתי אפשר לעשות שימוש ב-3 מחשבים נפרדים שניתן למקם אותם באיזורים שונים בגינה, ולחסוך את עלויות קניית והתקנת בקרי השקייה מורככבים יותר. הכל לשיקול דעתכם. במידה ויש לכם גנן שמתחזק את הגינה או שמתחשק לכם לבנות ראש מערכת, מומלץ בהחלט לרכוש ולהתקין. מתי להחליף סוללה במחשב השקיה? אני מחליף תמיד במועד קבוע בשנה, בסוף חודש מרץ. קבעו לכם כל מועד קבוע אחר שמתאים לכם, אבל זכרו, בדרך כלל הסוללה מחזיקה לשנה אחת ורצוי מאוד להחליפה, אחרת המחשב יפסיק לעבוד.

  3. מה זו טפטפת ומה זה ספיקה לשעה? טפטפת היא המצאה ישראלית גאונית של חברת נטפים. הטפטפת יושבת בתוך הצינור או מורכבת עליו, ומאפשרת השקייה מבוקרת בהספק קבוע לכל צמח. יתרונותיה רבים, אך המרכזי שבהם הוא החיסכון העצום במים והיכולת להשקות את איזור בית השורשים בצורה מדוייקת מאוד ללא אובדן מים ונגר מיותר. בצינור שנקנה בחנות יהיו בדרך כלל טפטפות בהספק - כמות המים שזורמת דרך הטפטפת במשך שעה - של 1.6 עד 2 ליטר לשעה. ניתן כמובן לרכוש גם טפטפות בהספק גבוה יותר, הכל לפי השימוש הרצוי, למשל לעצים נשתמש בטפטפות של 8 ליטר לשעה ולשיחים בדרך כלל בטפטפות של 4 ליטר לשעה.

  4. כמה להשקות ומתי? מי יודע? השאלה שאני מקבל הכי הרבה פעמים, ובצדק. כדי לקבוע את תוכנית ההשקייה הנכונה צריך להתחשב בהמון פרמטרים. לא אמנה את כולם כאן, כי זה מצריך פוסט נפרד כאן בבלוג (מבטיח לכם שאכתוב), אבל יש כמה כללי אצבע שאם תעקבו אחריהם יהיה לכם קל מאוד לחשב כמה צריך ומתי. הכלל הראשון - כל ירק שנשתול בגינה צריך לפחות ליטר אחד ליום, למשך שבוע הקליטה הראשון. מהשבוע השני או מקליטתו באדמה, נתחיל להוריד את כמות המים אבל נשמור תמיד על סביבת בית שורשים לחה (נבדוק עם האצבע 10 דקות לאחר ההשקייה, זו הדרך הטובה ביותר).


    מתי להשקות? הכי כדאי בשעות הבוקר המוקדמות, לפני השעות החמות המגבירות את התאדות המים מהקרקע. במידת הצורך - הוסיפו השקייה גם במהלך היום כדי למנוע עקת מים. הימנעו מהשקייה בלילה, שכן אין אידוי מהעלים והמים הנותרים בבית השורשים עלולים לזרז רקבונות והתפתחות מחלות שורש.

    הכלל השני - סוג האדמה משפיע מאוד על כמות הפעמים שנשקה בכל יום - קרקע חולית ומחלחלת - נשקה לפחות 4 פעמים ביום (ונחלק את הכמות היומית פשוט מאוד ל-4). בקרקע כבדה (אטומה, בוצית) נשקה פעם ביום ואם נוצר לנו נגר עילי, אז שוב נחלק את ההשקייה היומית ל-3 עד 4 פעמים כדי לאפשר למים לחלחל לאט בכל פעם. הכלל השלישי - נשתדל להפריד בין קו מים לעצים וקו מים לירקות עונתיים למשל, כל צמח זקוק לכמות שונה של מים ולמספר השקיות שונה במשך השבוע. הכלל הרביעי והחשוב ביותר - לא נשכח להשקות. זה נשמע מצחיק אמנם, אבל זה תמיד קורה למישהו ששוכח לפתוח את המים ונזכר רק כשהוא נוחת חזרה מחו"ל אחרי חופשה מדהימה ביוון. לכן - קנו מחשב השקייה, הגדירו אותו ויש לכם עוזר צמוד שאף פעם לא שוכח לפתוח את המים.


  5. איזה ציוד לקנות ואיך מחברים את הכל? הגעתם לחנות, המדפים עמוסים כל טוב, חקלאי אחד עומד בקופה וזורק למוכר מונחים מקצועיים לאוויר וכולם נראים כאילו שהם מומחים להשקייה וגינון. ואז אתם שואלים את המוכר "יש לך צינור לגינה"... והוא כמובן עונה "יש לי 10 סוגים, איזה אתם צריכים?"... ומה עכשיו? אז ככה. קחו אוויר. תגיעו עם רשימה מוכנה מראש או שפשוט תבקשו מהמוכר לארגן לכם רשימה שמתאימה לגינה שאתם רוצים להקים. רשימה כזו יכולה להיות לדוגמא - צינור 16 מ"מ 50 מטר "עיוור", צינור 16 מ"מ טיפטוף כל 20 ס"מ באורך 50 מטר, מחשב השקייה שקל להגדיר, ווסת לחץ לספיקה נמוכה (מתאים לחיבור ביתי), מסנן מים למערכת השקיה לגינה, חיבורים מתאימים (המוכר כבר יידע מה לתת לכם), סופיות לצינור (ראו תמונה למעלה), יתדות מתכת להצמדת הצינור לאדמה וזהו בערך. עם זה כבר אפשר להתחיל. בפוסטים הבאים נלמד איך לחבר אותם, או שיש לכם בבית מישהו שמבין ואז המשימה הרבה יותר קלה.


731 צפיות

Comments


bottom of page