top of page
אודי

שיטות חסכוניות במים לגינון ביתי: איך לשמור על גינה ירוקה בכל מצב

עודכן: 24 בספט׳

מדריך מעשי לגידול גינת ירק פורחת וחסכונית במים – טיפים לשימוש יעיל במי השקיה ולחיסכון במים בגינה הביתית.



a summer vegtable garden
גינה בקיץ - התאמה לצריכת מים נמוכה

כמי שהגיע ממרחבי הנגב העצומים והיבשים, למדתי כל חיי שיש מגוון דרכים לשמור על עושר בוטני וביולוגי גם בתנאים של יובש ומדבר. גם גשמים לא היו דבר שכיח אצלנו ולכן רוב צמחי הנוי בחצר המשק היו תמיד כאלו המסתגלים בקלות לתנאי יובש.

דשאים ירוקים, שהם הסימן המסחרי של קיבוצים באשר הם, צורכים כמויות נכבדות של מים, ובנגב, בו ימי הגשם הם מצרך נדיר, הדשאים מושקים כמעט כל השנה. אבל מלבדם , ניתן לקיים גינות פורחות ומרחבים חקלאיים עשירים עם פחות מים, מבלי לאבד את היופי או תנובת הפירות הדרושה.


בשנים האחרונות, המודעות לחשיבות שימור המים עלתה, במיוחד באזורים יבשים או בתקופות של מחסור במים. גינה ירוקה ופורחת לא חייבת לצרוך כמויות גדולות של מים.

באמצעות יישום שיטות חכמות לניהול מים, אפשר להנות מגינה יפה ומטופחת תוך חיסכון משמעותי במשאבים. שיטות חסכוניות במים שיאפשרו לכם לשמור על הגינה הביתית שלכם ירוקה ויפה בכל מצב, הן דבר מבוקש וכדאי לחזור אליהן לפעמים.

אלו שיטות שאני מיישם כבר שנים בגינות שלי ומצליח לשמור בעזרתן על חשבון מים זול יחסית.


בחירת צמחים חסכוניים במים

אחד הצעדים הראשונים בהקמת גינה חסכונית במים הוא בחירת צמחים מתאימים לגינה. צמחים שדורשים פחות מים הם הבחירה הטבעית לאזורים יבשים או לתקופות בצורת. הנה כמה דוגמאות לצמחים המתאימים:


  • צמחי תבלין ים תיכוניים: כמו רוזמרין, לבנדר וטימין, שנחשבים לחסכוניים במים ומתאימים במיוחד לאקלים חם ויבש.

  • סוקולנטים וקקטוסים: צמחים אלו אוגרים מים בתוכם ויכולים לשרוד תקופות ארוכות ללא השקיה מרובה.

  • עצי זית ורימון: עצים אלו מתאימים לאזורי אקלים חם ודורשים פחות השקיה מעצים אחרים. בזית, נמשיך להשקות במידה ונרצה לקבל תנובת פרי גדולה אך נעשה זאת במשורה ולא כמו בעצי פרי אחרים, לדוגמא הדרים, נשירים או טרופיים, הצורכים כמויות מים גדולות. בעצי רימון, עם התבססותם והתבגרותם, החל מהשנה הרביעית ואילך, נוכל להוריד משמעותית את כמויות המים ככל שהעץ אינו מראה סימני עקה וממשיך להניב.



cactus
צבר ללא קוצים - פתרון נפלא לגידול חסכוני במים

שיטות השקיה חסכוניות

השקיה היא אחת הפעולות המרכזיות בגינון, אבל שימוש בשיטות השקיה חסכוניות יכול להקטין את צריכת המים בגינה באופן משמעותי:

  • טפטפות: מערכת טפטפות היא אחת השיטות היעילות ביותר לחסוך במים. היא מספקת מים ישירות לשורשי הצמחים בכמות מדודה ומפחיתה את איבוד המים כתוצאה מהתאדות. אני משתמש בטפטוף כמעט בכל חלקי הגינה ולרוב זוהי צורת ההשקייה היחידה בה.

  • השקיה בשעות הקרירות: השקיה בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב המאוחרות תורמת לצמצום התאדות המים ומבטיחה שהמים יגיעו לשורשי הצמחים תוך הקטנת התאדותם מפני הקרקע.

  • חיפוי קרקע: הנחת שכבת חיפוי על הקרקע (כגון שבבי עץ, קש או אבנים) עוזרת לשמור על לחות הקרקע ומפחיתה את הצורך בהשקיה תכופה. חיפוי זה חשוב במיוחד סביב עצי הפרי בבוסתן הפרטי.

  • הצללה: בדומה לחיפוי, הצללת ערוגות גינת הירק החל מסוף האביב ועד סוף הקיץ, תורמת הן לשיפור תנובת הצמחים והן להפחתת התאדות המים מפני הקרקע והקטנת נזקי קרינה.



Drip irrigation
השקייה בטפטוף מביאה לחיסכון ניכר במים

שימוש בשיטות מכניות לחיסכון במים בגינה

ערוגת סוויל (swale) היא פתרון יעיל לחיסכון במים בגינה הביתית. ערוגות אלו מתוכננות כך שינצלו את תוואי הקרקע להאטת זרימת מי הגשמים ולאגירתם בקרקע. המים הנאגרים מחלחלים באיטיות לשורשי הצמחים, וניתן להפחית את תדירות ההשקייה בצורה משמעותית. בנוסף, ערוגות סוויל מסייעות במניעת סחיפת קרקע ושיפור פוריות האדמה, מה שהופך אותן לשיטה בת-קיימא וידידותית לסביבה לניהול מים יעיל בגינה האורגנית.



a swale bed
חיפוי ערוגת swale בחומר אורגני ובנייתה בניצב למדרון

כיצד בונים ערוגת סוויל (swale)?

הערוגה היא תעלה רדודה הנחפרת בניצב למדרון, לאורך קווי גובה בקרקע כדי לאגור ולנתב מי גשמים. היא נועדה להאט את זרימת המים, לאפשר להם לחלחל לאדמה במקום לזרום מהר ולהיספג בצורה יעילה יותר על ידי הצמחים.

כדי לבנות Swale, חופרים תעלה ברוחב ובעומק מתונים (כ-20 עד 30 ס״מ), ממלאים אותה בחיפויים טבעיים כמו קש או שבבי עץ, ומסביב לתעלה ובתוכה שותלים צמחים שייהנו מהמים הנאגרים. שיטה זו מסייעת לחסוך במים ולהפחית את הצורך בהשקיה בגינה.


כמו כן, הקפידו לבנות גומות מסביב לעצים ששתלתם בחצר או בבוסתן הפרטי. מטרתן, בדומה לערוגת ה-swale היא לאגום מים תוך שמירה על צוואר גזע יבש.



swale bed
ערוגת swale בגינה הביתית שמטרתה איגום מים והחדרתם לקרקע

טיפים נוספים לשימור מים בגינה הביתית

מעבר לבחירת צמחים ושיטות השקיה, ישנם עוד מספר צעדים שיכולים לעזור בשימור המים בגינה שלכם:

  • מיחזור מים: ישנם כמה סוגים של מים שניתן למחזר לשימוש נוסף בגינה, ביניהם מים אפורים (מים ממקלחת, כביסה וכדומה) להשקיה בגינה, תוך הקפדה על סינון נכון מחומרים שאינם מזיקים לצמחים ולבני אדם - אני פחות ממליץ על שיטה זו. וכמו כן מים מהמזגן, אשר נמצאים בשפע בעיקר בתקופת הקיץ וניתן לתעל אותם ישירות לערוגת תבלינים או לגומת עצי הפרי.

  • איסוף מי גשמים: התקנת מערכת לאיסוף מי גשמים מאפשרת להשתמש במים טבעיים להשקיה במקום מים מברז, ובכך לסייע בחיסכון במים ובחשבון המים. איסוף מי גשמים היא מסורת עתיקה באיזורנו (תקראו למשל על עם הנבטים), וכיום ניתן לאספם ישירות מהמרזב בגג, מגג הרעפים או ממתקנים אחרים שהצבתם בחצר.

  • בחירת כלי גידול מתאימים: שימוש בעציצים וכלי גידול העשויים מחימר המבודדים ומוצלים מאידוי מוגבר, מסייע לשמור על לחות מצע הגידול לזמן ארוך יותר ולמנוע בזבוז מים.

  • צמצום או הימנעות משיטות עיבוד של הקרקע על מנת לשמר את המבנה הטבעי שלה ולצמצם התייבשות של שכבת הקרקע העליונה. העדיפות היא לשיטות של גינה ללא עדירה, כמו ״נו דיג״ (no-dig). ניתן לקרוא את המאמר שלי על שיטה זו כאן בבלוג - לקריאה.



Building a hole around the tree
בניית גומה מסביב לעץ זית והשקייה באמצעות טפטוף

גינה ירוקה ומקיימת גם בעידן של חיסכון במים

יישום שיטות חסכוניות במים בגינה הביתית לא רק שתורם לשמירה על הסביבה, אלא גם מבטיח גינה ירוקה ופורחת בכל תנאי מזג האוויר. בין אם אתם גרים באזור יבש ובין אם אתם מתמודדים עם מחסור במים, בחירת צמחים מתאימים, יישום שיטות השקיה חכמות וניצול נכון של משאבי המים הקיימים יעזרו לכם לשמור על גינה יפה וחסכונית במים לאורך כל השנה.

50 צפיות

Comments


bottom of page