top of page
אודי

7 הטעויות הנפוצות בהכנת גינת ירקות ביתית

הכנת הגינה דורשת לא מעט מחשבה - הנה כמה טעויות נפוצות להימנע מהן.



eggplant bed
הכנת שטח הגינה בצורה טובה יבטיח לנו יבול איכותי

לאורך השנים, לא מעט אנשים שאלו אותי, ועדיין שואלים, מאילו טעויות להימנע בזמן הכנת גינת הירק הביתית.

נוכחתי לדעת שרבים חוששים מעצם הרעיון כיוון שחסר להם מידע או שמעולם לא עסקו בכך, וישנם כאלו שכבר עשו כל טעות אפשרית ולמדו מכולן, ועדיין - תמיד אפשר לשפר משהו שלא עבד לנו קודם.


אספתי בפוסט הקצר את הנושאים המרכזיים שחזרו לא פעם בשאלות שקיבלתי בנושא, יש כמובן עוד נוספים והרשימה יכולה להשתנות בהתאם לאופי השטח והעונה, אבל הקפדה על הנקודות הללו תסייע מאוד בהשגת המטרה הנכספת.


  1. בחירת מיקום לא מתאים (שמש, ניקוז):


    מיקום הגינה משפיע מאוד על הצלחתה. רוב הירקות זקוקים לשמש מלאה, לפחות 6 שעות ביום. הימנעו ממקומות מוצלים או רטובים מדי. בדקו את הניקוז של הקרקע ושפרו אותו אם צריך. התחשבו גם בנגישות למים ובהגנה מרוחות חזקות שעלולות לגרום לנזקים לעלווה ולהרחיק מאביקים. נקודה נוספת חשובה היא הימנעות ממיקום הגינה מתחת לעצים ׳אללופיתיים׳, המפרישים חומרים כימיים המעכבים נביטת צמחים אחרים בסביבתם, כמו אלון, אקליפטוס, ברוש, מכנף נאה, ער אציל וסיסם הודי.


  2. השקיה לא נכונה: המים חיוניים לצמחים, אך יותר מדי או מעט מדי יכולים להזיק מאוד. השקיה מופרזת היא אחת הטעויות השכיחות בגינה הביתית ויכולה לגרום לריקבון בבית השורשים, בעוד חוסר במים יוביל לכמישת הצמחים וכניסתם לעקה חריפה אשר תעכב את הגידול, תמנע חנטה ותוריד את כמות היבול. למדו את דרישות המים של כל גידול וגידול (תירס צורך הרבה יחסית לחציל שגדל בערוגה הסמוכה) וכוונו את מחשבי ההשקיה שלכם בהתאם לסוג הקרקע, העונה ומזג האוויר. כמו כן, אני ממליץ תמיד להשתמש בטפטפות לחיסכון במים.


  3. צפיפות יתר: שתילה צפופה מדי בערוגה יוצרת תחרות בין הצמחים על אור, מים ומזון. יש גידולים שנזרע בצפיפות, כמו למשל גזר או בצל, אך מרבית הירקות צריכים מרחב לצמיחת העלים וזרימת אוויר כדי להפחית את הלחות ואת הסיכון למחלות עלים. וודאו כי לכל צמח יש מספיק מרחב לגדול, בהתאם להנחיות הזריעה והשתילה המופיעות תמיד על אריזת הזרעים שקניתם או שאפשר תמיד לשאול במשתלה וכאן באתר. ממליץ כי בשלב התכנון, בצעו שרטוט מוקדם של הגינה, תכננו את הערוגות בהתאם להיקף הגידולים שאתם רוצים בכל מחזור שתילה וזריעה ועבדו לפי תוכנית זו לאורך עונת הגידול.

  4. הזנחת איכות הקרקע: בוודאי שמתם לב שבבלוג יש דגש מיוחד על הכנת הקרקע בטרם עונת הגידול. קרקע טובה היא הבסיס לגינה מוצלחת. לפני השתילה, טייבו את הקרקע עם קומפוסט איכותי שקניתם או השגתם ממקור אמין וטוב, אל תתפשרו בעניין זה. קומפוסט איכותי משפר את מבנה הקרקע ותורם רבות לבריאותה ולאיכות התוצרת שנקבל מהגינה בהמשך. אם בקרקע לא צומח דבר, לרבות עשבים, יש לבצע טיוב קפדני שכן ייתכן וישנם חומרי הדברה שאריתיים באדמה (בחלק מהמקרים אף מומלץ לבצע בדיקת קרקע במעבדה בטרם נגדל בה מזון). השתמשו בדשנים רק במידת הצורך וממקור איכותי ואמין בלבד, הקפידו מאוד על המינונים בהתאם הוראות היצרן. ובין מחזור גידול למשנהו, המשיכו להוסיף חומר אורגני לאורך העונה.

  5. בחירת צמחים לא מתאימים לאקלים ולעונה: לא כל הירקות מתאימים לכל עונה. בחרו ירקות המתאימים לאקלים שלכם ולעונה. למשל, תירס אוהב חום, בעוד שחסה מעדיפה מזג אויר קריר יותר. יש ירקות קיץ שנתחיל לגדלם בחודשי האביב המוקדמים והבשלתם תהיה במהלך יולי ויש ירקות חורף שנזרע לקראת הסתיו ונקצור כבר בתקופת הגשמים. בשיא הקיץ (יולי ואוגוסט) נימנע כמעט לחלוטין משתילה וזריעה שכן מזג האויר מקשה על המאביקים ומרבית הירקות יכנסו בו לעקת חום. השתמשו תמיד בטבלת מועדי שתילה וזריעה לפי חודשי השנה - כפי שיש כאן באתר.

  6. חוסר מודעות למזיקים ומחלות: בעיות בגינה יכולות להתפשט מהר. בדקו את הצמחים שלכם באופן קבוע וחפשו סימנים מעידים למזיקים או מחלות עלים. למדו לזהות בעיות נפוצות והתמודדו איתן מוקדם ככל האפשר. כאשר ערוגה שלמה נתקפת במחלת עלים (כמו קימחון) או במזיק (כמו זבוב הדלועים) עוגמת הנפש היא רבה ולעיתים הדבר מסמן לנו על סיום עונת הגידול. עם זאת, פעולות פשוטות כמו הורדת עלים חולים, איוורור העלווה ושמירה על סניטציה נאותה יכולים לשנות את התמונה מקצה לקצה. כיום, אני נמנע ככל הניתן משימוש בחומרי הדברה מכל סוג שהוא (גם אלו המותרים בחקלאות אורגנית), ומעדיף לנקוט בשיטות מכניות-טבעיות כדי למנוע את הפגיעה ביבולים. יכולים לקרוא כאן את המאמר בבלוג בנושא זה - קישור.


  7. הגנה פיסית על שטח הגינה: גינה לא מוגנת היא הזמנה פתוחה לנזקים. התקינו גדר נמוכה או רשת סביב הגינה להרחקת חיות קטנות כמו מכרסמים, דורבנים, ארנבות ואף כלבים וחתולים המחפשים מקום לח ותחוח כדי לעשות בו את צרכיהם. השתמשו ברשתות עדינות וצפופות להגנה מפני ציפורים וחרקים. שקלו גם להציב מחסומים ומלכודות מפני חלזונות ושבלולים. הגנה טובה תבטיח שרוב היבול יגיע לצלחת שלכם.



vegtable from the garden
ירקות מהגינה הביתית

830 צפיות

Comments


bottom of page