איך להקים ולתחזק בוסתן אורגני בבית: מדריך לגידול עצי פרי אורגניים, דישון טבעי, והשקיה חסכונית בגינה הביתית
כשהייתי צעיר, עבדתי מספר פעמים בשבוע בבוסתן של בית הספר בבארי, שקראנו לו ״המטע״.
שורות שורות של עצי פרי, מכל הסוגים והמינים, שפע עצום של פירות מכל מיני איזורים בעולם, טרופיים, סוב-טרופיים, מקומיים ועוד.
המטע היה המקום שבו למדתי לראשונה איך מטפלים בעץ פרי, איך מתכננים ובונים בוסתן מקומי, מה היתרונות והחסרונות של כל עץ, איך גוזמים - וגזמתי הרבה, האמינו לי, לא וויתרו לנו שם..., איך משקים כמה ומתי, טיוב קרקע, דישון, דילול פירות, קטיף ועוד ועוד.
בחופשים, כשהיינו חייבים למלא את מכסת ימי העבודה בקיבוץ, בחרנו לא פעם לעבוד במטע מסיבה מאוד פשוטה - מתחילים מאוד מוקדם (נראה אתכם גוזמים שסק בחודש אוגוסט...), ומסיימים מוקדם. באמצע תמיד היתה הפסקת עשר טעימה עם גלידות בקרטון של שטראוס והרבה מיץ. סוכר לא היה חסר שם.
בעונה גם היינו אוכלים מפירות העצים, ונהנים מפרי עמלנו.
עבדתי במטע הזה במשך שנים, במקביל לעבודתי בגן הירק ואחר כך בגידולי השדה בקיבוץ. הרבה חוויות, הרבה פירות טעימים ובעיקר המון ידע - מהסוג שרוכשים בגיל צעיר שנשאר איתך לתמיד, כמו הזכרונות.
המטע הזה קיים עד היום, קצת פחות מטופל ופחות מניב, ונמצא מדרום לשכונות הזיתים והכרם שתושביהן, ובהם אמא שלי, נפגעו קשות ב-7 לאוקטובר 2023.
ניהול בוסתן ביתי אורגני: גישה ברת קיימא ליצירת גינה פוריה ובריאה
בוסתן ביתי הוא יותר מסתם קבוצת עצים ושיחים – הוא מהווה אקוסיסטם קטן ומורכב שדורש תחזוקה מתמשכת ותכנון נכון. בניהול בוסתן אורגני יש יתרון מובהק בכך שלא משתמשים בכימיקלים מזיקים, ובמקום זאת, שומרים על קרקע ועצים בריאים באמצעות שיטות טבעיות וברות קיימא.
אנשים רבים רוצים לדעת כיצד ניתן להקים ולתחזק בוסתן אורגני בריא ופורח לאורך זמן, תוך התחשבות בעקרונות אורגניים וגינון בר קיימא, בין אם זה בחצר הפרטית הסמוכה לבית ובין אם בשטח שנמצא ברשותם כמו גינה קהילתית או יער מאכל.
תכנון נכון של הבוסתן
בכל פעם שאני מתכנן היכן לשתול עוד עץ, אני חושב על המיקום שלו ביחס לשאר העצים, האם אני בוחר את הזן הנכון, האם בעוד 5-10 שנים יהיה לו מספיק מקום? האם הקרקע מתאימה לו? האם יש ניקוז מתאים? ועוד שאלות רבות.
תכנון נכון הוא המפתח להקמת בוסתן אורגני בריא ומאוזן. יש לקחת בחשבון את כיווני האור, תוואי הקרקע והאקלים המקומי. כאשר מתכננים את הבוסתן, יש לדאוג למרחקים מתאימים בין העצים כדי למנוע תחרות על משאבים כמו מים ואור. מרווחים אלה גם מקלים על תחזוקה כמו גיזום והשקיה.
תחרות על משאבים היא מילת המפתח - אור, מים, קרקע, חמרי הזנה, איוורור נאות, מאביקים. כל תכנון של בוסתן מקומי ואף של שתילת עץ פרי בודד, מתחיל בשאלות האלה.
אפשר לשתול עצי פרי במרחק 2 מטרים אחד מהשני ואפשר במרחק גדול יותר. הכל תלוי בסוג העץ, בזן, בשטח העומד לרשותכם ובמגבלות של אור ומרחב.
את רוב העצים בבוסתן הפרטי ליד הבית מומלץ לשתול במרחקים של לפחות 2-3 מטרים או יותר, ככל שהדבר מתאפשר ויש מספיק מקום לכל העצים שאתם רוצים.
בנוסף, חשוב להתאים את הזנים לצרכים המקומיים: עצי פרי כמו רימון, תאנה, וזית מתאימים היטב לאקלים ים תיכוני.
זנים אקזוטיים, כמו לי׳צי׳ ומנגו ואפילו אוכמניות מתאימים גם הם לישראל, וניתן לגדל כאן כמעט כל פרי שתוכלו להעלות על דעתכם.
בדקו היטב אילו זנים דורשים מנות קור ואילו מתאימים גם לאקלים חם ולח, השוו ביניהם ובחרו נכון. חשוב לבחור זנים המתאימים לתנאים האקלימיים הספציפיים בגינה שלך כדי להבטיח הצלחה מרבית ועמידות לאורך זמן.
בתקופה הנוכחית, כאשר ישראל הופכת לאט (או במהירות, תלוי את מי שואלים) לסביבה כמעט טרופית - אנו חווים שינויים דרמטיים ביכולת של זנים מסויימים להניב, כמו למשל זני מנגו ונשירים (אפרסקים, שזיפים), והדבר תלוי מאוד באיזור בו אתם מתגוררים ובתנאי האקלים והגובה המקומיים.
שימוש בדישון טבעי ואורגני
שימוש בדשן אורגני מהווה אבן יסוד בגידול בוסתן אורגני מוצלח. חומרים כמו קומפוסט, דשן ירוק וזבל עופות יכולים לשפר בצורה דרמטית את פוריות הקרקע. אלו חומרים המעשירים את הקרקע במינרלים ובחומרי הזנה בצורה טבעית, מבלי להזיק לסביבה. בכל הנוגע לדישון, מומלץ להטמיע גישה שמותאמת לכל עונה ולכל זן בנפרד.
אני מקפיד להוסיף קומפוסט ממקור איכותי לכל העצים אצלי בבוסתן, לפחות פעמיים בשנה. הוספת הקומפוסט פשוטה ואינה דורשת מיומנות מיוחדת אך יש לה יתרונות רבים, בעיקר טרם תקופת הגשמים, סביב ספטמבר-אוקטובר.
דישון הוא בדרך כלל סוגייה יותר מורכבת ואנשים רבים מוצאים עצמם בהתלבטות מתמשכת באיזה דשן לבחור, כמה לדשן, כיצד ומתי. הבלוג הזה הוא המקום לפשט דברים, לעשות אותם פשוטים יותר לבעל הגינה והבוסתן הפרטיים, כדי לאפשר לכל אחד להתאים לעצמו את צורת הטיפול הנכונה שתאפשר תנובת פרי ובריאות עצים לאורך שנים.
ניתן לקרוא כאן בבלוג מאמר שכתבתי על דישון בבוסתן הפרטי (לקריאה כאן) ומאמר על הכנת דשן טבעי לבד (לקריאה כאן).
השקיה בטפטוף ושימור המים
בבוסתן אורגני ישנה חשיבות עליונה לניהול מים נכון. השקיה בטפטוף היא אחת השיטות היעילות ביותר להשקות את הבוסתן בצורה חסכונית ויעילה, תוך שמירה על יציבות הלחות בקרקע. השקיה בשיטה זו לא רק חוסכת מים, אלא גם מסייעת למנוע הצפה ולוודא שהמים מגיעים ישירות לשורשי העצים.
יש מגדלים ובעלי בוסתנים המעדיפים להשקות באמצעות ממטירים, בעיקר בשנים הראשונות לאחר השתילה. מדובר בשיטה טובה מאוד, אך יש לתכנן היטב את מעגלי ההשקייה וכמויות המים שכן הספקו של ממטיר בודד יכול להגיע לעשרות ליטרים בשעה.
כמו כן, בשיטה זו יש לוודא כי הקרקע מנוקזת היטב ואנו לא מייצרים שלוליות ובעיות ניקוז, אשר יובילו בהמשך לבעיות נוספות.
באקלים חם, חשוב במיוחד לשמור על לחות הקרקע באמצעות חיפוי קרקע. השימוש בחיפוי טבעי כמו גזם גרוס או עלים נושרים מסייע להפחית התאדות ושומר על טמפרטורת הקרקע יציבה. בנוסף, החיפוי תורם לשיפור מבנה הקרקע ומעשיר אותה עם הזמן.
לחיפוי יתרונות רבים מבחינת משק המים בקרקע, לצד יתרונות נוספים שעליהם אכתוב במאמר נפרד.
אני ממליץ לחפות, אך להקפיד על שמירת ניקיון סביב צוואר הגזע למניעת הצטברות של לחות מזיקה.
בריאות גזע העץ
מגדלים ביתיים רבים מטפחים את גינתם ומעצבים אותה כך שמסביב לגזע העץ מונחים חלוקי נחל ודשא סינטטי.
ראיתי תופעה זו בגינות רבות בהן התייעצו איתי כיצד לשפר את בריאות העץ, אשר לעיתים קרובות מפסיק להניב ומתחיל להשיר את עליו.
תופעה זו נובעת ממגוון רחב של סיבות אך המשותף להן הוא סביבת גזע העץ ובריאותו.
סביב הגזע נקפיד תמיד לפנות שטח קרקע בהיקף של לפחות מטר אחד, בו נוכל לשתול פרחים, צמחי כיסוי מקבעי חנקן או צמחי תבלין.
פינוי השטח מסביב לגזע חשוב במיוחד לטובת איוורור בית השורשים, העשרת הקרקע בחומר אורגני (קומפוסט), וניקוז טוב של מי ההשקייה והגשמים.
השטח הקרוב לגזע מכיל שורשי יניקה צעירים הקולטים מים וחמצן ודורשים איוורור נאות.
אם נכסה איזור זה בדשא סינטטי וחלוקי נחל/טוף, נדרום לבעיית איוורור קשה וללחות גבוהה העלולה לגרום להתפתחות מחלות ופטריות בצוואר הגזע. כמו כן נפחית מאוד את כמות המים המגיעה לעץ באופן טבעי מגשמים ולחילופין, לא נאפשר התאדות טבעית של מי ההשקייה העודפים.
אם בכל זאת אתם רוצים לשמור על ניקיון ועיצוב נקי, שתלו פרחים או הניחו חיפוי של גזם גרוס - אך תמיד השאירו מרווח של לפחות 20 ס״מ מהגזע.
גידול משולב ומגוון ביולוגי
גידול משולב הוא עיקרון נוסף המייחד את הבוסתן האורגני. במקום לגדל רק סוג אחד של עץ, מומלץ לשלב מספר מינים המסוגלים לחיות בהרמוניה יחד. גיוון ביולוגי זה מסייע בשמירה על האיזון הטבעי, מפחית את הצורך בשימוש בחומרי הדברה, ותורם לבריאות כללית של הקרקע והעצים.
שילוב של שיחים, ירקות וצמחים נוספים, כמו שיחי בזיליקום, לבנדר או רוזמרין, תורם למשיכת מאביקים טבעיים ולשמירה על איזון בין המזיקים לבעלי החיים המועילים בגינה.
תחזוקה מתמשכת: גיזום וטיפוח אורגני
ניהול בוסתן אורגני דורש תחזוקה מתמשכת, אך המאמץ משתלם כאשר רואים את התוצאות - פירות טעימים ומתוקים.
גיזום נכון הוא אחד העקרונות הבסיסיים ביותר בבוסתן ותורם לא רק לצורתו של העץ אלא גם לבריאותו – הסרת ענפים פגומים או חולים מפחיתה את הסיכון להתפשטות מחלות ומזיקים.
לכל עץ צורת הגיזום האופיינית לו וכבעלי בוסתן פרטי עליכם ללמוד את שיטת הגיזום הנכונה לכל אחד ואחד.
במאמרים שאני כותב כאן בבלוג תוכלו למצוא המלצות לזנים השונים, למשל:
גידול מנגו - לקריאה
גידול מקדמיה - לקריאה
גידול פג׳ויה - לקריאה
בנוסף, חשוב לשמור על ניקיון הבוסתן באמצעות חיפוי נכון, הסרת עשבייה ושמירה על ניקוז טוב. בבוסתן אורגני יש לתת תשומת לב מיוחדת לפתרונות טבעיים להדברת מזיקים, כמו משיכת חרקים מועילים, שימוש בשמנים טבעיים ופתרונות אורגניים אחרים.
אני נמנע ככל שניתן מהכנסת חמרי הדברה כימיים לבוסתן שלי ומעדיף להגיע לאיזון טבעי, באמצעות שמירה על מגוון ביולוגי ובוטני גדול מספיק.
לסיכום, הדרך לבוסתן אורגני טבעי, עוברת דרך ניהול ותכנון מוקפד, תחזוקה שוטפת ושימוש בשיטות ידידותיות לסביבה, כמו דישון טבעי, השקיה חסכונית, ושילוב של צמחים ויצורים חיים שתורמים למערכת האקולוגית של הבוסתן.
כל הדברים האלה הם המפתח האמיתי להצלחה בבוסתן אורגני ביתי שימשיך לשגשג אצלכם בחצר הפרטית לאורך שנים.
Коментарі